Azt hinnénk, erre nagyon egyszerű a válasz, de annyira mégsem.

Az otthonunkban nagyon sok múlik az ablakon, különösen a tetőtérben, ezért a jó választás kulcsfontosságú. Mit is kell tudnia egy valóban jó ablaknak?

Legyen szép, tartós, könnyen nyíló és csukódó, jó hőszigetelő, de eresszen be sok fényt. Ezek valóban fontos szempontok, de ezen kívül is akad még, amire érdemes hangsúlyt fektetni. Az árán kívül természetesen, ez pedig az egyszerű, gyors és biztonságos beépíthetőség.  Ha valaki nemrégiben keresett jó szakembert, akkor tudja, hogy miért is olyan fontos ez.

Mivel mesteremberekből hiány van, ezért a megbízhatóság, megfizethetőség és elérhetőség mesterhármasából általában csak kettőt választhatunk. Vagy nem ér rá, vagy nem megbízható, vagy nagyon drága. Ezért nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és milyen minőségben kerülnek az ablakok a helyükre. Számít, hogy mennyit kell bontani a cseréhez és mennyi ideig forgatja fel az életünket.

Érdemes időt szánni arra, hogy alaposan átgondoljuk, megfontoljuk, megtervezzük, különösen igaz ez a tetőtérnél. A manzárd egész hangulatát meghatározza a beáramló fény mennyisége. Fontos szempont az is, hogy a kinyitása ne legyen körülményes (például elérjük a kilincsét), és hol van a billenéspontja (ha alacsonyan van, ne verjen fejbe). Ezeket a szempontokat figyelembe véve válasszuk ki az ideálisat, amire aztán jobb esetben évtizedekig nem lesz gondunk.