Egyszerű PVC csőből alkotó kezek munkája nyomán varázslatos lámpák, világító képek születnek.

Janczer-Uszkó Katalin mesterien bánik a PVC-vel és az egyébként nem feltétlenül női kézben megszokott csiszoló-gravírozó géppel. Ő mutatja be most nekünk, mi mindenre van ahhoz szükség, hogy az ilyen látványos, nem mindennapi lámpák és képek elkészülhessenek:

A pinterersen láttam ilyen lámpákat és hajtott a vágy, hogy kipróbáljam. A testvérem nagy segítség volt abban, hogy a megfelelő csőre rátaláljak. Megvettük a multicsiszoló gépet és azóta nincs megállás.

Ami kell hozzá: megfelelő cső, multicsiszoló-gravírozó gép különböző fejekkel, én 0,5-1 mm-es fúróval dolgozom, nagyon finom csiszolópapír, hőlégfúvó s nem kevés kézügyesség.

Én egy kinyomtatott sablon alapján vagy pedig kézzel felrajzolt mintával dolgozom. Csinálok arcképes lámpákat is, azok igazán egyediek. Nagyon szeretem a kihívást jelentő dolgokat és mindegyiknél nagyon izgulok, hogy teljesen vissza tudjam adni, amit a megrendelő szeretne.

Különösen figyelni a pontosságra kell, hiszen ha kivágom, azt vissza már nem tudom csinálni. Nagyon pontosan kell dolgozni. Egész gyorsan tudok haladni, de az én lámpáim elég időigényesek, mert nagyon aprólékosak. Fa talppal csinálom őket, mert szerintem az ad egy plusz szépséget nekik még.

Szeretem feszegetni a határaimat, így készült a fali kép el. Egy 150-es csövet vágtam hosszában el s melegítgettem, lapítgattam. Ez nagyon nem volt egyszerű művelet, s most keresem a megfelelő alapanyagot, amivel tudnék dolgozni. Fa keretet csináltam neki, s a belsejébe LED szalagot raktam, majd a hátulját lezártam szinátmenetes papírral. Nem gondoltam, hogy ennyire ütős lesz, de a visszajelzések szerint imádják. Ha rálelek a megfelelő lapra, akkor ilyeneket is fogok készíteni.

Köszönjük Katalinnak, hogy bemutatta nekünk, hogyan készülnek egyszerű PVC csőből ezek a különleges alkotások. Még több gyönyörű, világító dekoráció, lámpa található Katalin facebook oldalán, érdemes követni.