Eső, nap, szél.

A belső falfestéseket ugyan időről-időre megejtjük, viszont hajlamosak vagyunk a homlokzatról elfeledkezni a felújítás során. Amennyiben sérüléseket látunk, például repedéseket, lyukakat, időjárási elemek okozta károkat, akkor egyértelmű, hogy renoválnunk kell a homlokzatot. Sajnos azonban nem minden károsodás is ilyen látványos, szembetűnő.  Némelyiket igen nehéz észrevenni, azonban bizonyos idő elteltével komoly problémákat okozhatnak.

Fontos az esztétikai megjelenés is, lehet, hogy a felület azért igényel átfestést, mert elszíneződik, kifakul, vagy mohák, algák jelennek meg rajta, amelyek nyoma nem tüntethető el.

Igazából nincs meghatározott ideje annak, hogy mikor kell egy házat átfesteni. Minden ház más, számos környezeti tényező is befolyásolja azt, hogy mikor jön el a frissítés idege. Az időjárás egy nagyon fontos faktor, nem mindegy, hogy milyen a klíma a lakóhelyünkön. A gyakori esőzések, kemény fagyok, túl erős napsütés nyomot hagyhatnak a külsőn.

A szakértők szerint mindenesetre ajánlatos a ház külső felületét 6-10 évente felújítani. Ez azonban nem egy kőbevésett szabály, inkább csak ajánlás.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyag borítja az épületet, ez ugyanis alapjaiban határozza meg, hogy milyen sűrűn kell elővennünk a festéket és az ecseteket. A házak külső felülete, homlokzata többféle anyagból készülhet.

  • Bizonyos régiókban elterjedt a faborítás. Ha faburkolat borítja kívülről az épületet, 4-8 évente fel kell újítanunk. Azonban ha olyan helyen élünk, ahol magas a légszennyezettség és a piszok, por nyomot hagy a fán, akkor akár 5 évente is sor kerülhet a renoválásra.
  • Amennyiben a házfalat alumíniumlemezek borítják, nagyjából 6 évente kell a festett felületeket felújítanunk.
  • A stukkókat kb. 6-7 évente kell újrafestenünk, azok élettartama ugyanis általában 5 év.
  • Amennyiben téglából van a ház fala és nincs festve (pl. klinkertégla), akkor elegendő időnként egy alapos tisztítás.

Forrás: thearchitecturedesigns.com