A legtöbb embernek a szemét eltüntetése addig tart, amíg hetente megjelenik a kukásautó.

Bosszankodik, ha az erdőben ledobott szemetet lát, és esetleg igyekszik szelektíven gyűjteni a hulladékot, de mi lesz a rengeteg szeméttel, amit elszállítanak?

Szeméttelepekre kerül, ahol egyszerűen csak gyűlik!

Egy részüket újrahasznosítják, egy részüket megsemmisítik (amivel nő a károsanyag-kibocsájtás), de a nagyobb rész csak halmozódik. A fejlett országokban átlagosan egy háztartás napi egy kilogramm szemetet termel, van, amelyik kettőt is, ami csak növeszti a szeméthegyeket. Sok telepet már 10-20 évvel ezelőtt be kellett volna zárni, mert elérte a kapacitása határát, de alternatíva híján ezeken csak tovább növesztik a kupacot. Nem kell mesterdiploma ahhoz, hogy átlássuk, ez a módszer véges, mert ha nem is holnap, de előbb-utóbb elfogy a hely, amit nem terít be a hulladék.

A fogyasztói társadalom és a túlfogyasztás beláthatóan fenntarthatatlan hosszútávon, akkor miért csináljuk?

“Olyan dolgokat veszünk, amikre nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk” – hangzik el a Harcosok klubja című filmben.

Ez egy mellbevágó igazság, amin érdemes elgondolkodni. A hozzáállásunk megváltoztatásával kiléphetünk a kelepcéből, és ha nem is tudjuk azonnal megállítani a folyamatot, lassíthatjuk és mérsékelhetjük.

Először is használd, amid van!

A használati tárgyakat vagy a dísztárgyakat érdemes megjavítani, felújítani. Lehet, hogy a kopott holmikat kidobnánk, de festékkel, új huzattal, más praktikákkal újjávarázsolhatjuk.

Kérj kölcsön!

Ha olyan dologról van szó, ami tényleg csak egy-két alkalommal kell, mérlegelni kell, hogy érdemes-e beruházni egyre. Ha van, akivel oda-vissza működik a kölcsönzés, máris csökkentettük a fogyasztást.

Cserélj!

A számodra fölösleges dolog másnak lehet kincs, ahogy neked is szükséged lehet olyasmire, ami másnak már nem kell. A használt cuccoknak sok esetben megvan az az előnye, hogy már bejáratottak, kipróbáltak, de nincsenek elnyűve.

Készítsd el otthon!

Ha új holmira van szükséged, lehet, hogy ha otthon körülnézel, találsz hozzávalókat, amivel elkészítheted. Egy kis kreativitással sok minden megoldható, a saját munka gyümölcse talán édesebb is. A kézművesség remek lehetőség alkotni, ha nem is feltétlen pont azt az eredményt kapod, amit elvárnál, örülhetsz, hogy egyedit készítettél.

Végül vásárolj!

Persze van, hogy elkerülhetetlen, mert ami végérvényesen elromlott, azzal nem érdemes küzdeni. Van, amire egyszerűen szükség van. Viszont, amire nincs, az csak felesleges pénzkidobás, ami egyszer majd a kupacban végzi…