Ha többen dolgoztok rajta, még gyorsabban megy majd.

Már úton vannak a váratlan vendégek? Vagy két rohanás között kell rendet vágnod a lakásban? Semmi pánik, csak kövesd a lépéseket!

Fürdőszoba: 10 perc

1. Befújás. Fújd be a mosdókagylót, a tükröt, a WC-t, és a padlót a tisztítószerrel. Hagyd egy pár percet hatni, amíg lepakolod a vízszintes részeket (mosdó körüli pult, polc). Ezután a pultot is fújd be.

2. Törlés. A legtisztább felülettől a legkoszosabbig dolgozzál, vagyis a tükörtől a mosdóig. Töröld át őket papírtörölközővel, vagy mikroszálas kendővel alaposan, a zugokat és a repedéseket is. Figyelj oda a lerakódásokra, vízkőre, amelyek különösen a fogantyúkat, csapokat csúfíthatják el.

3. A WC-n a sor. Kefével tisztítsd ki először a kagylót, aztán eldobható kendővel töröld át a tartályt, az ülőkét, a kagyló peremét és a padlót. (Ne felejtsd el a szennyeskosarat, a szemetest sem kiüríteni!)

4. A villanykapcsoló se maradjon ki. A villanykapcsoló az egyik leggyakrabban megérintett terület a lakásokban, és bizony a vendégeid is azt látják utoljára, amikor elhagyják a fürdőszobát. Egy gyors törlőmozdulattal tüntesd el róla a koszt!

Konyha: 10 perc

1. Piszok eltüntetése. Nedves törlővel vagy papírtörölközővel töröld át a tűzhelyet, munkapultot, asztalt, és a hűtő belsejét, ahol foltok, szennyeződések előfordulhatnak. Utána pedig gyorsan a padlóról tüntesd el a foltokat.

2. Ragyogjon a mosogató. Ha elkészültél a vendégváró előkészületekkel, főzőcskézéssel, tüntess el minden ételnyomot a mosogatóból egy papírtörölköző segítségével, aztán fújd be tisztítószerrel a mosogatót, és töröld tisztára.

3. Tüntesd el a csíkokat. Lépj egyet hátra, és vedd szemügyre a szekrényeket, berendezéseket és a falakat. Van-e rajtunk csík, folt, szennyeződés? Törlőronggyal, szivaccsal szabadulj meg tőlük. Végül a szemetes környékét is töröld át!

4. Kosztalanítsd a mikrót! Önts vizet és ecetet egy tálba, és forrald 30 másodpercig. Ez a folyadék fellazít minden odaégett, rászáradt szennyeződést, amit ezután már könnyedén letörölhetsz.

Nappali: 7 perc

1. Portalanítás. Egy mikroszálas ronggyal szaladj végig a felületeken: a dohányzóasztalon, a nyitott polcokon, komódokon, képkereteken, világítótesteken.

2: Szedd össze a kisállat szőröket és hasonlókat. Egy szöszszedő kefe segítségével gyűjtsd össze a hajszálakat, szőröket a kanapéról, lámpaernyőről, szőnyegekről. Egy gyors átporszívózás is segíthet, ne pazarold az időt a sepregetésre.

Előszoba: 3 perc

1. Gyors kosz eltüntetés. Csak porszívózz, ne kezdj el felmosni! A vendégek úgyis behozzák majd a koszt, és másnap alaposabban kell takarítanod.

2. Kelts jó benyomást! Ha nincs tárolód a cipőknek, dobd be őket egy nagy kosárba, dizájnos bevásárlótáskába.

Képek: Getty Images | Forrás: www.womansday.com