Egyszerűség és rend.

Hara House: a modern, A-alakú tetővel rendelkező ház a japán Takeru Shoji építésziroda tervezése. A szigorúan minimalista házikó a környezetvédelemre is odafigyel: kis ökológiai lábnyom, kevés bútor, nagy anyagkihasználás.

A szerkezet egy nagy sátorra emlékeztet, merev, mégis sok lehetőséget rejtő struktúra. A tárolók, válaszfalak és privát szobák kikerültek annak érdekében, hogy lehetőség szerint a legnagyobb nyitott teret hozzák létre. Ez alkalmazkodik a lakókhoz és a kevés tárolási lehetőség az életet is könnyebbé teszi. Alig van szekrény, ezért mindig rendnek kell lennie, nem lehet tárgyakat, kacatokat halmozni sem.

Kevés a tér a magányos elvonulásra, ami az jelenti, hogy a családok jobban összegyűlnek a kandalló körül, vagy kimennek a szabadba, ha nem férnek el. A szerkezet az aktívabb időtöltésre is ösztönöz.

A hálószoba nagyon szűk, a fürdő felett munkaterület, a konyha felett a gyerekszoba található. A külső teraszokat a kellően nagy tető széle fedi, a tolóajtók pedig arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a nappali területéből ne kelljen faragni.

A nappali padlója alatt érdekes tárolási lehetőség kapott helyet, amely felül tulajdonképpen egy emelt ülőhelyben végződik.

Európai szemmel a fürdő furcsának tűnhet, egy öltözőn keresztül jutunk el a hálóba és a fürdőbe, a WC pedig a ház másik felében van.

Az egyszerűség, letisztultság, a felhasznált anyagok hatékonysága és minimális száma kifejezett cél volt az épület tervezésénél. A képeket elnézve megállapíthatjuk, hogy egy egyszerű, mégis szerethető és szépséges otthon született.

Forrás: www.treehugger.com