A Nemzeti Mintaterv Katalógus egyelőre negyven tervet tartalmaz.

Mivel a házépítés első és talán legfontosabb része maga a megtervezés, a Lechner Tudásközpont szakemberei által készített minták segítséget nyújthatnak az új otthonukat megálmodó családoknak. A már előkészített elképzelések szorosan kapcsolódnak a Magyar Falu programhoz. Azt ígérik, ezek már szakmailag elbírált, műszakilag ellenőrzött, helyszíni adaptálásra és egyszerű bejelentésre alkalmas tervek, amelyek figyelembe veszik tájegységek adottságait is.

Ezek a mintatervek az “elérhető legkorszerűbb építőanyagokat, építési technológiákat alkalmazzák és igyekeznek kielégíteni a kor társadalmának térszervezéssel, esztétikával, településképpel kapcsolatos elvárásait” – írják, de megemlítik a gazdaságosságot is.

Ha valaki szeretne egy ilyen mintatervet letölteni, nincs más teendője, mint az NMTK (azaz a Nemzeti Mintaterv Katalógus) oldaláról kiválasztani a neki tetsző koncepciót, majd kitölti a honlapon elérhető felhasználási szerződést, amit visszajuttat a Lechner Tudásközpontnak. A szerződés megkötése után már lehetőség nyílik a terv részletes műszaki dokumentációjának letöltésére is.

Forrás: NMTK

A kiemelt kép illusztráció!