Új utakon.

Egy kenyai fiatal nő fejéből pattant ki a zseniális ötlet, hogy műanyaghulladék újrahasznosításával állítson elő téglákat. Nzambi Matee-nak elege volt már abból, hogy folyamatosan a szemét ellen küzdenek a városok, miközben Nairobit például már ellepte a rengeteg plasztik. Az általa előállított tégla 5-7-szer erősebb, mint a beton.

Nzambi, aki ötlete nyomán a Gjange Makers alapítója lett, szakmáját tekintve anyagmérnök. A tartós építőanyagot előállító cégében ráadásul még a gyártósort is a nő maga tervezte meg. A vállalat ingyenesen jut a csomagolásból származó plasztikhoz, amiből aztán különféle térkövek készülnek, miután a műanyagot hevítik majd homokkal keverik.

Mindenki jól jár, hiszen arra a szemétre sincs a városnak gondja, amellyel egyébként nem tudnak mit kezdeni. A végeredmény pedig egy tégla, amit különböző vastagságúra préselnek, számos színben létezik és kb. 2200 Ft/m² áron kapható.

 

Eddig már több mint 110 alkalmazottnak adott munkát a cég, amely kb. 1500 tégla előállítására képes naponta. A 2018-as indulás óta több mint 20 tonna műanyaghulladékot dolgoztak fel.

A kenyai mérnöknő reméli, hogy hamarosan még nagyobb tételben tudják elállítani az építőanyagot kapacitásuk triplázásával, egy új gyártósor segítségével.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org