Mezőgazdasági hulladék.

A lakhatási problémák kezelése világszerte kreatív megoldásokat kíván. A világ egyik vezető kávétermesztési országában egy kis építési cég briliáns ötlete segíthet megoldani a válságot.

A kávéhéj egy papírszerű anyag, amely a kávébabokat veszi körbe. A héjból olyan rugalmas, könnyű, sokoldalú anyag készíthető, amelyből aztán építési paneleket gyártanak, ezekből pedig olcsón (kb. 1,5 millió Ft-ért) felhúzható egy kisebb ház.

A Bogotában székelő ’Woodpecker’ nevű cég korábban már rizsrostból, pálmalevélből, fűrészporból és műanyaghulladékból is próbált anyagot előállítani. Most az érdeklődése a kávéhéj felé fordult, annak elérhetősége, tűzzel és rovarokkal szembeni ellenállósága és víztaszító tulajdonsága miatt. Ráadásul így ez a hulladék sem kerül szeméttelepre, nem növeli a metángáz kibocsájtást.

A könnyűszerkezetes építkezésnek nagy jelentősége van ott, ahol a hagyományos építőanyagok, így például a tégla vagy a beton nem jöhetnek szóba. Az előregyártott elemeket kis hajókkal, helikopterekkel, sőt szamárháton juttatják el a felhasználási helyükre. Minden egyes elem könnyített acélváz keretekkel egymásba építhető, minimális szerszámigénnyel, szegek és csavarhúzó nélkül.

A Woodpecker már 10 éve végzi ezt a tevékenységet, nemrég a 2500. házukat hozták tető alá.  Legutóbb egy hurrikán sújtotta területre érkeztek gyorsan felhúzható, jó megoldást kínáló házak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

Kapcsolódó cikkünk:
Répával forradalmasítanák az építőipart