Ráadásul az építkezési szezonon kívül jelentős árengedményekre is számíthatunk.

Számos olyan munkálat lehetséges, amelyet az előttünk álló hónapokban is megejthetünk.

Burkolás

Minden beltéri burkolási munka elvégezhető télen is, így nem kell tavaszig várnunk, ha új fürdőszobát vagy konyhát álmodtunk karácsonyra. Amire figyeljünk: hosszabb száradási időkkel kalkuláljunk, ragasztók használata mellett rendszeresen szellőztessük, ugyanakkor gondoskodjunk arról, hogy a helyiség hőmérséklete ne csökkenjen 10-12 fok alá. Ha pedig laminált parkettával dolgozunk, az anyagok legalább egy napig a burkolásra váró helyiségben legyenek elhelyezve, hogy felvehessék annak hőmérsékletét.

Gipszkartonozás

Ha a hideg időszak beköszöntével jutott eszünkbe, hogy leválasztanánk egy helyiséget a nappaliból vagy beépített polcokra sorakoztatnánk kedvenc olvasnivalóinkat, használjunk gipszkartont. Minimális por keletkezése mellett, remekül és gyorsan rögzíthető, így bármikor belevághatunk egy válaszfal felhúzásába is. A gipszkarton bevetésével akár egyetlen nap alatt is drasztikusan átalakíthatjuk otthonunk képét.

Épületgépészeti munkák

A falbontás nélküli épületgépészeti munkák, mint a vezetékek behúzása, a konnektorok, a lámpatestek és a kapcsolók cseréje sem szezonális feladat, így egész évben nekifoghatunk. Nagy vésésekbe és falbontásokba azonban ne vágjuk a fejszénket, hiszen az nagyfokú porképződéssel jár, s állandó szellőztetést igényel. Tökéletes választás lehet azonban a kábelsínek használata, amelyekkel pillanatok alatt akár teljes vezetékcserét is elvégezhetünk otthonunkban.

Festés

Ha karácsony közeledtével nappalinkat is ünnepi köntösbe szeretnénk öltöztetni, vagy éppen annak hangulatát szeretnék az évszakhoz igazítani, bátran szerezzünk be gyorsan száradó falfestékeket. Húzzuk be a bútorokat a helyiség közepébe, a falak mentén terítsünk le védőfóliát, hogy aztán előkaphassuk festőhengerünket, feltűrhessük ingujjunkat és nekivághassunk a feladatnak. Szellőztessünk gyakran, ugyanakkor a helyiség hőmérsékletét tartsuk stabilan 12-15 fok körül. Egy gyors falfestés, és otthonunk máris átalakul.

Beépített bútorok cseréje

Mivel a bútorok összeszerelése semmilyen szellőztetést, száradási időt nem igényel, így akár a teljes konyhabútorunkat is lecserélhetjük. Ha elkerülnénk a nagy volumenű átalakítást, dobjuk fel a nappalit egy-két új polccal, kisebb méretű szekrényekkel.

A kivitelezők többnyire a tél kezdetére, vagyis az építkezési szezon végére már letudják feladataikat, ebben az időszakban talán könnyebben tudunk megbízható szakértőket találni a belsőépítészeti munkák elvégzésére. Ráadásul az ünnepek közeledtével egyre több helyen juthatunk nagyobb kedvezményekhez is, így miközben otthonunk átalakul, jelentős összegeket is megspórolhatunk.

Cikkünk megírásához az újHÁZ Centrum hírlevelét használtuk.