A balkonkertészeknek nem kell szomorkodniuk, bőven van választék.

A díszfűfélék nevelése szórakoztató elfoglaltság. Díszíthetjük velük a lakásunkat, kertünket, teraszunkat, erkélyünket. De melyek az ideális konténeres fajták? Íme néhány közkedvelt növény, máris mutatjuk!

A “fű” szó hallatán sokan csupán a kerti pázsitra gondolnak. Léteznek azonban magasra növő, impozáns, dézsába ültethető díszfüvek, amelyekkel színesíthetjük a környezetünket.

A díszfüvek termesztése és gondozása viszonylag egyszerű, akár magról vetve is sikeres lehet a vállalkozásunk.

A konténeres díszfűtartás egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a növény kontroll nélkül elkezd szétterjedni az egész kertben. A konténeres díszfüvet kordában tudjuk tartani, ráadásul lenyűgözően szép látványt nyújt, ha különböző virágokkal ültetjük össze.

Díszfűfélék nevelése cserépben

A díszfűfélék kiválóan alkalmasak arra, hogy általuk teremtsük meg a hőn áhított magánszféránkat a kertben, illetve a teraszon, erkélyen vagy éppen a tetőkertben. A díszfüvek egy része rendkívül szárazságtűrő és gyorsan nő. Másrészt léteznek vízimádó díszfüvek is, így ki-ki az alapján tud választani, hogy milyen körülményeket, környezeti feltételeket tud biztosítani az adott növénynek.

Elhelyezés

Mindenekelőtt válasszunk egy ideális helyet a díszfüvünk számára. Optimális esetben olyan helyre állítsuk a növény cserepét, ahol naponta legalább 5-6 órán keresztül zavartalanul éri a napfény.

Megfelelő edény

A megfelelő edény szintén fontos szempont. Mindenekelőtt legyen az edény alján vízelvezető nyílás, másrészt legyen elég széles ahhoz, hogy a növény oldalirányban terjedni tudjon, valamint elég mély is, hogy a növény gyökere fejlődni tudjon. Az sem mellékes, hogy a választott edény tartós és esztétikus legyen.

A díszfűfélék igényei

Talaj

A díszfűfélék számára ideális ültetőkeverék egy rész komposztból, egy rész szerves anyagokban gazdag földből és egy rész perlitből áll.

Öntözés

Általános szabály, hogy a díszfüvet akkor öntözzük meg, amikor a földjének a legfelső 4-5 cm-es rétege már száraz. Mindazonáltal a különböző fajtáknak eltérő igényeik lehetnek, így elképzelhető, hogy vannak olyanok, amelyek szeretnek vízben állni. Ennek mindenképpen nézzünk utána, amikor kiválasztunk egy adott fajtát.

Trágyázás

Minden évben tavasszal trágyázzuk meg a díszfüvünket lassú lebomlású, 3-1-2 tápanyagösszetételű műtrágyával. Trópusi díszfűfélék esetén a trágyázást ősszel és télen végezzük el. Arra ügyeljünk, hogy a trágyázást ne vigyük túlzásba, és mindenben kövessük az adott termék csomagolásán feltüntetett adagolási útmutatót.

Top 11 konténeres díszfű

1. Muhlenbergia dumosa

Észak-Amerikából származó örökzöld fűféle, amely dézsába is kifejezetten ajánlott. Megjelenésében a bambuszhoz hasonlít, fátyolszerű benyomást kelt.

2. Törpe kálmos

Japán, Kína, Thaiföld és India területén őshonos mocsári növény. Nyaranta kiültethetjük a kert egy világos, hűvös és nyirkos részébe.

3. Bordó lombú és bordó virágú tollborzfű

Élénk bordós-barna lombú, dekoratív díszfű.

4. Szálkafű

Alacsony termetű; mutatós lombozata félgömbformát alkot.

5. Homoki hajperje

Európa tengerparti homokdűnéinek gyakori növénye.

6. Isolepis cernua

Kb. 15 cm magasra növő, különleges megjelenésű díszfű.

7. Új-zélandi kender

A fűfafélék családjába tartozó faj. Eredeti élőhelyén levelei mintegy 2 méter hosszúra is megnőhetnek.

8. Sás

Rendszerint mocsarakban, lápokban, egyéb vizes élőhelyeken nő.

9. Japánfű

Az impozáns megjelenésű japánfű, más néven kínai virágosnád kevés gondoskodást igényel. Nyár végén virágzik, virágzata egész télen át megmarad.

10. Örökzöld zabfű

A legelterjedtebb díszfüvek egyike. Kékeszöld színe pompás kontrasztot alkot a legkülönbözőbb évelő és egynyári virágokkal.

11. Hibrid nádtippan

Jól bokrosodó, bordó kalászú díszfű, amely kb. 1 m magasra nő.

Fotó: balconygardenweb.com