Azt talán mindenki tudja, hogy tilos, de azt már nem mindenki, hogy tulajdonképpen miért is.

A mikrohullámú sütő ételmelegítő hatásának felfedezését egy véletlennek köszönhetjük. Percy Spencer amerikai mérnök egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott 1946-ban, amikor a mikrohullámokkal folytatott kísérletezése során a szendvicse megmelegedett. Ez a felfedezés indította útjára a mai melegítési módszert.

A hagyományos melegítéssel szemben a mikrohullámú sütő belülről melegíti fel az ételeket úgy, hogy a bennük található molekulák az elektromágneses hullámoktól rezegni kezdenek, amik hőt termelnek.

De miért is tilos fémet beletenni?

A fémek visszaverik a mikrohullámokat, elterelik az útját, így azok visszakerülnek a készüléket működtető magnetronba, ami annak károsodását okozhatja, továbbá elektromos feszültség is keletkezhet a fémben, ami szikrázást, olvadást, tüzet okozhat! Így a berendezés tönkremehet és személyi sérülést, valamint egyéb károkat okozhat!

Mivel a különböző anyagok különböző módokon nyelik el a mikrohullámokat, a fémeken kívül a továbbiakat sem javasolt a berendezésben melegíteni:

  • főtt tojás (a sárgája jóval gyorsabban melegszik, mint a fehérje, így még darabokra vágva is könnyen szétpukkanhat)
  • mosogatószivacs (bár a baktériumok eltávolítása miatt sokan javasolják, azonban csak beáztatott szivaccsal érdemes próbálkozni, ugyanis a száraz könnyen felhevülhet, elolvadhat, meggyulladhat!)
  • műanyagok (az ilyen ételhordó és -tartó edényeken, ha nincs külön feltüntetve, hogy mikrózható, akkor inkább kerüljük, mert rengeteg káros anyag válhat ki belőlük a melegítés hatására)
  • papírok (sem bankjegyet szárítani, nem szalvétával fedett ételt, vagy bármilyen más papírt nem javasolt melegíteni. Kivétel a pattogatott kukoricás zacsi, mivel az speciális bevonattal van ellátva, kimondottan a mikrosütő használatára tervezve)

Most, hogy már szinte mindent tudunk ezzel kapcsolatban, már csak egy városi legendáról kell lerántani a leplet:

A mikróban melegített étel a kivétel után nem “sugároz”, nem maradnak benne a mikrohullámok!

Forrás: wikipedia