Íves lebegés.

Mindössze 48 óra alatt felépült és néhány nap alatt kiszáradt: Csehország első 3D nyomtatóval készült háza nem igényelt hosszadalmasra nyúló munkálatokat. Az épületnek íves alakja van, vízen lebegő falakkal és nagy, kör alakú ablakokkal rendelkezik.

A Protozoan névre keresztelt házat a természet és az organikus formák inspirálták, elsősorban a névadó protozoonok (állati egysejtűek). Alkotója a cseh szobrász, Michal Trpák a lakot a természetben vagy vidéken utazgató ember otthonaként képzeli el. A házikó sajátos hangulatú belső terében hálószobát és amerikai konyhát is találunk. A legérdekesebb az egészben persze az, hogy az épület a vízen lebeg.

Fotó: Prvok od Buřinky

A ‘Prvok’ projekt azt mutatja be, hogy a 3D nyomtatási technológia milyen fenntartható épületeket eredményezhet. Az építészek bevonásával készült, 43 m²-es prototípus České Budějovice városában került elhelyezésre.

Fotó: Prvok od Buřinky
Fotó: Prvok od Buřinky

A házikó önfenntartó és környezetbarát elemeket is tartalmaz: elég egy pillantást vetnünk a zöldtetőre, a vízkeringető zuhanyzórendszerre és a tárolókra (a közművek, az ivóvíz és a szennyvíz részére). A külső burkolat háromszor erősebb, mint a tradicionális beton és legalább 100 év a várható élettartama. Amikor tönkremegy, összetörhető, majd újra használható.

Fotó: Prvok od Buřinky

A 3D nyomtatóval készülő ház hétszer gyorsabban tető alá hozható, mint egy hagyományos téglaépület. Ugyanakkor 50%-kal mérsékelhetőek a költségek is, miközben csökken káros CO²-kibocsátás és az építési hulladék termelődése.

Forrás: www.intelligentliving.co