Hogy mi mindenből készülhet lámpa, egyre inkább úgy tűnik, csak a kreativitáson múlik.

Márton András esetében is így történt, hiszen régi csigából és farönkből is készített már ilyesmit. Az alábbi sorokban ezeket mutatja be részletesen:

A csigából készült lámpa története onnan indul, hogy pár nappal ezelőtt ágyneműhúzás közben beleakadt a régi csillárba a paplanhuzat, és az leszakadt. Rég számítottam erre, mert nagyon mélyre belógott az ágy fölé, így csak idő kérdése volt, hogy ez megtörténjen. Mivel a régit nem akartam visszaszerelni, így valami más megoldást kerestem. Nyilván könnyű lett volna vásárolni valamit a boltban, de jobban szeretem, ha saját magam készítette tárgyak vesznek körül, így elkezdtem átnézni az itthon lévő “kincseimet”, hogy mi lenne alkalmas lámpának, így jutott eszembe ez a régi csiga. Ahogy előszedtem már adta magát a dolog.

A csiga mellett szükség volt egy akác deszkalapra (ez is bontott antik faanyag), 1 méter vezetékre, 2 db fekete foglalatra és 2 db izzóra.

A rozsdát drótkoronggal és drótkefével eltávolítottam, a deszkalapot megpucoltam, majd mindkettőt olajjal lekezeltem. A csiga tartószárára hegesztettem egy menetes szárat, kifúrtam a fát és azon átvezetve egy anyával rögzítettem egymáshoz a kettőt. Egy kisebb furatot is készítettem a vezetékeknek. Ezt követően már csak fel kellett szerelni, bekötni a vezetékeket, és a földelést. Az összes idő amit ezzel töltöttem nagyjából egy óra lehetett.
Különösebb dolog nem volt, amire figyelnem kellett.

A csiga és a deszka ingyen volt, a vezeték és a foglalatok nagyságrendileg 1.000, a két izzó pedig 4.000 Ft volt, így összesen 5.000 Ft ráfordítással készült el a lámpa.

A másik lámpához az ihletet egy interneten látott hasonló lámpa adta. Az erdőben kerestem hozzá megfelelő rönköt, amit lepucoltam magasnyomású mosóval, majd rovarölővel és gombásodásgátlóval kezeltem. Készítenem kellett hozzá egy 120 cm-es fúrószárat, amivel hosszában végigfúrtam a rönk közepét. Ezen a furaton fut a vezeték a foglalathoz.

Anyagszükséglet: 2 m vezeték, kapcsoló, 1 db foglalat, izzó és lámpaernyő.

A fúrószár volt a legnagyobb nehézség, mert nem lehet ilyen hosszúságút kapni a környéken, de egy sima fafúró és köracél összehegesztésével megoldottam.

A költségek nagyságrendileg 6.000 Ft körül voltak.

Köszönjük Andrásnak, hogy megosztotta velünk, hogyan készültek ezek a nem mindennapi, igazán inspiráló lakberendezési tárgyak! Reméljük, sokak fantáziáját elindították és többen meg is próbálkoznak hasonlóan kreatív ötletek kivitelezésével.