Helyi források.

Úgy néz ki, mint egy hatalmas darázsfészek és nem véletlenül: az inspirációt valóban a rovaroktól, pontosabban a kürtős darazsaktól kapták ezek a különleges építmények. Egy olasz építészeti iroda 3D nyomtatást használva valósította meg a kaptárszerű struktúrát. A nulla kibocsátással rendelkező kupolás házak helyet követelnek a fenntarthatóságra törekvő építészeti megoldások között. A Bolognában működő Mario Cucinella építészstúdió szerint a városok és a környezetvédelem új kihívások elé állítják a szakembereket.

A házikók helyi agyagból készültek, károsanyag kibocsátásuk minimális. Valójában nem egy, hanem két összekapcsolt kis dóm alakú épületről van szó, amelyeknek bordázott a külső faluk. Az agyag hullámos kiképzésű, ami nem csak stabilitást ad az épületnek, de hőzáróként is szolgál.

Fotó: Italdron
Fotó: Italdron

A módszer neve TECLA, ami a technológia és az agyag angol nevének rövidítéséből ered. Ezt a megoldást a stúdió egy 3D nyomtatásra szakosodott céggel közösen fejlesztette ki.

Fotó: Wasp

Egyszerre két 3D nyomtató kart használva hozták létre a prototípust, ami 350 agyagrétegből áll, a szigetelést pedig rizspelyva rétegek oldják meg. A módszer hasonlatos a marokkói kasbah hagyományos eljárásához. A cél egyértelmű: az épület a hálózatról teljes mértékben lekapcsolható legyen, a dizájn és a tartósság pedig a helyi éghajlatnak és kihívásoknak megfelelően módosítható.

A bungalók egyike nappali használatra készült: nagy ablakokkal és ajtókkal, amelyek rengeteg természetes fényt engednek be, míg a másik épület kisebb, melegebb és zártabb: ez az éjszakai házikó.

A 60 m²-es ház tetején köralakú tetőablak található. A 4,2 méteres belmagasság nagy teret hoz létre: egy nappali, egy konyha, egy háló is helyet kapott. A házikó belsejét letisztultság jellemzi: a falakat csupaszra hagyták, a  helyiségeket ívek kötik össze.

A prototípust Olaszországban nyomtatták. Ezek a házikók 200 munkaóra alatt elkészültek, közben minimális energiát fogyasztottak és alig keletkezett hulladék is.

Az önfenntartónak szánt ökoközösségek a városok külvárosaiban és a fejlődő országokban egyaránt reményteli lehetőséget jelenthetnek.

Forrás és képek: www.dezeen.com