Aki otthonról dolgozik, felejtse el a kanapét, a franciaágyról nem is beszélve.

Az alábbi praktikus tanácsok segítenek abban, hogy olyan dolgozószobát vagy -sarkot tudjunk létrehozni a lakásban, amely az egészségünkre, az általános közérzetünkre, illetve a munkakedvünkre egyaránt előnyös hatással van.

Nem titok, hogy jobban megy a munka, ha jól érezzük magunkat a munkakörnyezetünkben. Bár az igények személyenként eltérhetnek, vannak olyan kulcsfontosságú tervezési elemek, amelyek bizonyítottan inspirálnak, fokozzák a teljesítőképességünket.

1. Maximalizáljuk a kényelmet a produktivitás optimalizálása érdekében

Az asztal, a szék, valamint a munkaeszközeink, gépeink elhelyezése mind nagy hatással vannak a hatékony munkavégzésre. Hagyományos irodai környezetben a személyes terek elrendezésének testreszabása nem mindig egyszerű. Előfordul, hogy úgy érezzük, hogy munkahelyi környezet akadályoz, hátráltat bennünket a munkavégzésben.

Otthon azonban többet tehetünk a kívánt kényelem elérése érdekében. Bár nem elhanyagolható szempont, hogy a bútorok divatosak legyenek, az ergonómikus kialakítás az, ami igazán elengedhetetlen.

Lényeges, hogy már a tervezési szakaszban gondoljunk a készülékek és bútorok legjobb pozicionálására. Szeretnénk ugyanis, hogy minden kéznél legyen, és a tervezési szakaszban a kisebb elrendezési problémákat is orvosolni tudjuk még. Mindez segíthet abban, hogy hosszú távon megőrizzük az egészségünket.

2. A munkaterület helyes megvilágítása

A rossz, gyenge megvilágítású munkakörnyezet látási problémákhoz, kimerültséghez és ingerlékenységhez vezethet, de komolyabb esetben akár a depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. A helyes megvilágítás nagyban befolyásolja az általános teljesítményünket.

Lehetőség szerint a munkaterületet ablak közelében alakítsuk ki. A megfelelő fényviszonyok és a természetes fény segítenek abban, hogy sokkal kevésbé erőltessük meg a szemünket, elkerüljük a fejfájást, a homályos látást. Ha nem tudunk természetes fényforrás mellett dolgozni, törekedjünk arra, hogy a dolgozószobánkat, -sarkunkat természetes hatású, fehér fényű izzókkal világítsuk meg.

3. Tartsunk rendet a munkaterületen

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlenség korlátozza az agyunk információfeldolgozási képességét. A munkánkhoz szükséges eszközök folyamatos keresésével járó stressz elkerülése érdekében távolítsunk el minden felesleges holmit az otthoni munkaterületről.

Rengeteg energiát emészt fel, ha dossziékkal, archív iratokkal, kiürült kávéscsészékkel körbebástyásva próbálunk haladni a feladataink elvégzésével.

A legjobb gyakorlat tehát, ha rendszerezzünk a munkaeszközeinket és folyamatosan rendet tartunk az asztalunkon. A cél, hogy átlátható, rendezett legyen a munkaterület.

4. Az otthoni munkaterület elkülönítése

Ha távmunkában, otthonról dolgozunk, a saját igényeink szerint testre szabhatjuk és körbehatárolhatjuk a munkaterületet. Ennek a legfontosabb eleme, hogy jól láthatóan el tudjuk különíteni egymástól a munkára és a kikapcsolódásra szánt teret. Ezzel nem csupán a munka hatékonyságát növeljük, de a munkán kívül otthon eltöltött szabadidőnk is felértékelődik.

Az inspiráció fenntartása szempontjából is létfontosságú a munkaterületen kívül, relaxációval eltöltött idő. Ez azt jelenti, hogy amikor végeztünk a munkával vagy szünetet tartunk, erre az időre függesszük fel a közösségi média használatát és az üzenetváltást is. Ezzel lehetővé tesszük az agyunk, a szellemünk felfrissülését, ami a kiváló minőségű és pontos munkavégzés alapvető feltétele.

5. Az elégedettség növeli a kreativitást

Az otthoni iroda, dolgozószoba több mint munkahely: olyan élettér, ahol emberként is fejlődhetünk. Egy céges iroda korlátozásai nélkül tervezhetjük meg oly módon, hogy ösztönzően hasson ránk az itt végzett munka. Erre nincs egyetlen meghatározott minta: a teret mindenki a saját ideálja szerint tervezheti meg. Ugyanakkor ne feledjük: a tervezésnek vannak olyan kulcsfontosságú elemei, amelyek bizonyítottan támogatják a mentális egészség megőrzését.

Számos tanulmány kimutatta például, hogy a munkaterületen elhelyezett szobanövények drámai hatással lehetnek a mentális jóllétünkre. A növények növelik a beltér oxigénszintjét, tisztítják, szűrik a levegőt. Továbbá hozzájárulhatnak a depresszió tüneteinek enyhítéséhez is.

Nem minden elemnek kell tehát a praktikumot szolgálnia: fontos, hogy helyet kapjanak olyan tárgyak is, amelyek látványa, közelsége inspirálóan hat ránk, jókedvvel tölt el. A különbség valóban drámai lehet. Ide tartoznak a képek, ajándék- és személyes tárgyak.

Az inspiráció ösztönzése

Az otthoni munkavégzéshez szükséges tehát a környezet optimalizálása, hogy hosszú távon megőrizzük az egészségünket, valamint hogy boldognak, produktívnak érezzük magunkat. Természetesen alapvető a biztonságos és praktikus elrendezés a megfelelő munkavégzéshez. Ugyanakkor ugyanilyen fontossággal bír, hogy inspiratív módon alakítsuk ki a munkaterületet. Engedjünk teret a kreativitásnak és az önkifejezésnek; ez elengedhetetlen ahhoz, hogy munkánk során ösztönözve érezzük magunkat és dinamikus megoldásokat találjunk a különböző kihívásokra.