Művészi díszítés.

Cs. Horváth Nikolett pontozásos technika segítségével festi, alkotja meg különleges csészéit, bögréit, dísztárgyait. A következőkben megtudhatjuk, pontosan mi minden és milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy-egy ilyen lenyűgözően szép díszítés létrejöhessen.

Nagyjából 3 éve kezdtem el foglalkozni, ismerkedni a pontozó technikával. Elsősorban mandalákat készítettem, aztán jött a bögrék iránti szerelem. Pontozásos technikával igazából bármire (is) lehet pontozni, hogy mi mindenre, annak csak a képzeletünk szab határt. Különböző csoportokban találkoztam bögre pontozásával, és mivel nagyon megtetszett, így én is kipróbáltam.

A pontozott bögre elkészítéséhez szükség van pontozó eszközökre, illetve minőségi akril vagy porcelánfestékre.

A bögréknél nagyon fontos a megfelelő előkészítés, hogy a festék megtapadjon rajtuk! Az előkészítés úgy történik, hogy jól lemosom mosószeres vízzel, papírtörlővel letörlöm, majd tiszta alkohollal alaposan áttörlöm. Fontos, hogy amikor az alkoholos törlés megtörtént, már ne fogdossuk össze a felületét! Gumikesztyű alkalmazása a legjobb mód, mert így biztosan nem lesz a bőrünktől zsíros a felület.

Fontos még a festék állaga, hogy megfelelő sűrűségű legyen! Ha a festék túl sűrű, hólyagosodhat égetés közben, és egy “pukli” jelenhet meg rajta, ami nem szép látvány. Ha különböző típusú festéket használunk, pl. .matt, glossy, metal vagy pearl, fontos, hogy egy kis hígításra lesz szükség, ami történhet vízzel, vagy kimondottan akril festék hígítóval (medium). Ajánlott a festékhez tartozó hígítóval hígítani, mivel a vízben található baktériumok miatt egy idő után a festék kellemetlen rossz szagú lesz!

Nem tervezem meg előre a mintát, inkább hagyom, hogy a kezem vezessen. Egy idő után kialakul mindenkinél, aki ezzel a technikával készít bögréket a maga stílusa, így benne lesz a kézmozdulatainkban, és nem kell azon gondolkodni, hogyan is legyen tovább.

Ehhez el kell érni egy szintet, amihez rengeteg gyakorlás, idő,energia, türelem és alázat szükséges.
Amikor elkészül egy bögre, 10 napig hagyom száradni, majd utána kiégetem, hogy a festés tartós maradjon a mindennapi használat során is.

A porcelánfestékkel készült bögrék mosogatógépbe tehetők, az akril festékkel készülteknél inkább a kézi mosogatás ajánlott!

Egy bögre elkészítése kb. 1 órát vesz igénybe.

Van egy csoportom, amihez lehet csatlakozni, ha valaki szeretne bővebben megismerkedni a technikával. Nagyon segítőkész csoport barátságos tagokkal, ahol meg lehet osztani egymás közt a tapasztalatokat. A csoportban több videó is rendelkezésre áll a tagok számára, amelyekből inspirálódhatnak, és nagy segítséget nyújtanak kezdőknek is.

Niki munkái pedig Facebook-oldalán követhetők.