Újrahasznosítás.

Minden, ami fa, megérdemel még egy esélyt, érdemes az újrahasznosításra. Mészárosné Báthory Edit és férje raklapokból alkot húsvéti kosarakat. Az alábbiakból megtudhatjuk, pontosan hogyan.

Férjemmel környezetbarát tisztítószert – mosószódát – csomagolunk, ami 1 tonnás zsákokban érkezik hozzánk. Ezek a zsákok egyutas raklapon vannak. Mivel úgy gondoljuk, minden fa megérdemli, hogy új életet kezdjen, ezeket a raklapokat nem dobjuk el, hanem újrahasznosítjuk. Igyekszünk minden évszaknak, ünnepeknek megfelelő dekorációt ebből készíteni. Húsvét közeledtével sok inspirációt lehet találni a neten, mi egy hasonló kosárkát gondoltunk újra és egészítettük ki a saját ötleteinkkel.

Amire szükség volt

Az alapanyag, az újrahasznosított fa, illetve egy sima fa rúd. Mi szalagfűrészt és marógépet használtunk, de a kosárkát bárki el tudja otthon készíteni, akinek van otthon kézi lombfűrésze, esetleg dekopír fűrésze és csiszolóvászna vagy csiszológépe. Fűrész, csiszolóvászon, festék, faragasztó és vékony szegek kellenek még hozzá.

Így készült

Így néz ki az egy utas raklap, újrahasznosítás előtt.


Szétszedés közben


A raklap szétszedve, feldolgozásra vár.


Alapos csiszolás következik.


Két raklapdeszka összeillesztése. Mi ezt a fázist marógéppel csináltuk, de faragasztóval is össze lehet ragasztani a deszkákat, de ha van szélesebb deszka (kb. 15 cm), választhatjuk azt is.

A nyuszi minta felrajzolása, majd kivágása következik. Ebből 2 db kell, a két oldalához.


A kivágott nyuszik újracsiszolása.


A kosárka oldalléceinek és az aljának a levágása és csiszolása következik.


Az előkészített nyuszis kosár alapanyagai, összeszerelésre várnak.


A kosárka összeszerelése.


Az összeállított nyuszi, még festés előtt.


Ez után a festés következik, majd száradás után kap két öntapadós szemecskét (mi a PEPCO-ban vásároltuk fillérekért), és egy fa gyöngyöt az orrának. A fagolyó lyukába pár szál rafiát fűztem, ez lett a bajsza, amit ragasztópisztollyal odaragasztottam.

Itt is, mint minden kézzel készített dolognál, fontos a pontos mérés. Mivel újrahasznosított fával dolgoztunk, a fa megfelelő csiszolása elengedhetetlen.

Kb. egy-két óra az elkészítési ideje, gyakorlattól és szerszámoktól függően.

Igyekszünk időtálló, újra és újra elővehető dekorációkat, ajándékokat készíteni. Hiszen minden fa megérdemli, hogy új életet kezdjen.

Editék alkotásai követhetők FAngyal nevű Facebook-oldalukon, továbbá elérhetők a Meskán.