Hangulatosak.

Fülöp Imre Békéssámsonból régi ablakokból készített mutatós vitrineket háza oldalára, melyekbe üveggyűjteményét az arra járók mind megcsodálhatják. A következőkben a vitrinek történetét ismerhetjük meg Imrétől.

Az egész a gyűjtőszenvedéllyel kezdődött. Anno kisiskolás koromban sörösdoboz gyűjteményem volt. 1300 db doboz és 207 db 5 literes bulihordóból állt. Sajnos nem tudtam ízlésesen kiállítani őket, váltottam. Feliratos üvegeket kezdtem gyűjteni. Padlásokon, bolhapiacon, cserebere üzletekből gyarapítottam az állományt.

Az ablakvitrin ötlete régóta foglalkoztatott. Az ablak kialakítása a kifele nyíló abkakszárnyakkal adta a vitrin gondolatát. Az első vitrint, ha jól emlékszem, 4 éve készítettem, de kinőttem. Kellett a hely az üvegeknek. Egy ismerősöm épp felújított egy öreg házat. Onnan kaptam a két ablakot.

Az ablakokról levettem az utca felőli szárnyakat, ledaraboltam a vasalatokat, majd belambériáztam a külső oldalt. Pajtaajtó vasalatot csavaroztam a tokra, azon keresztül van a falra fogatva a vitrin.

Mivel az ablak üresen is nehéz, plusz még benne lesznek az üvegek, extra nagy csavarokat kellett használnom.

2 polccal 3 részre osztottam a hasznos teret.

Egy barátomtól kaptam két ágyvég díszt, azt tettem az ablakokra, hogy megtörjem a szögletességet. Egy sor festéket kapott az ablak. LED-szalag világítás lett bele szerelve. Az üvegsor mögött van a szalag, így az átvilágítja az üvegeket, láthatóvá téve az üvegeken a feliratokat.

Jelenleg Békés megyei sörösüvegek és névre szóló felirattal ellátott boros üvegeim vannak a vitrinekben.

A tokra még fel lesz oldalt szerelve két deszkaborítás, amibe a redőnygurtni szorító gyűjteményem lesz beleépítve.

Az összes ráfordított idő körülbelül 2×8 óra. A költség a két vitrinre együtt 6-8000 Ft.