A Bosco Verticale, azaz a ‘függőleges erdő’ a bizonyítéka, hogy a városi betondzsungel és a természet képes az együttműködésre.

A világ kicsit kétkedve fogadta a mára már Milánó nevezetességé vált építményeket. A városrehabilitáció keretében építették meg a növényekkel tarkított két toronyépületet. Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra kertészmérnökökkel és botanikusokkal együtt tervezték meg a komplexumot.

Az egyik toronyépület 110 méter, míg a másik 76 méter magas.

Az összesen 400 lakáscélú ingatlan mellett kapott helyet több iroda és 730 fa (480 nagyméretű és 250 kisebb), 5000 tő cserje, valamint 11 ezer tő évelő és talajtakaró növény is.

Egy hektárnyi erdőt osztottak el az építményeken, ami segít az oxigéntermelésben, enyhíti a szmogot, csökkenti a zajt és szerepe van az épület hőszabályozásában is.

Ahhoz, hogy az épületek szerkezetileg elbírják a növények okozta terhelést, vasbeton erkélyek fala 28 cm vastag, és a mélysége 1,3 m.

A létesítmény 2014-ben megnyerte az új építésű toronyházak versenyét (International Highrise Award) és az ott élők is nagyon szeretik. A város levegőjének és lakosainak is jót tesz.

Reméljük ez a jó példa ragályos lesz és egyre több helyen jelennek meg hasonló épületek. Nagy szükségünk van a növényekre!

Forrás:  wikipédia, képek:  arch daily