Építkezők, házfelújítók, figyelem!

Ha használt házat vásárolunk, meglehetősen sokszor szükséges valamilyen módosítást még végrehajtanunk rajta ahhoz, hogy teljesen megfeleljen az ízlésünknek. Ezeknél az átalakításoknál viszonylag gyakori, hogy kisebb betonozási munkálatokat is el kell végezni. Ezt akár mi magunk is kivitelezhetjük, azonban érdemes előtte alaposan körüljárni a témát, hogy olyan legyen a végeredmény, ami hosszú évekig tartósan jó minőséget eredményez majd. A megfelelő minőséghez azonban elengedhetetlen, hogy kiváló alapanyagokkal dolgozzunk.

Mivel a betonozáshoz a legnagyobb mennyiségben sóderra van szükségünk, ezért ebben a cikkben abban szeretnénk segíteni, hogy milyen alapvető szempontokat fontos szem előtt tartani, ha sódert vásárolunk ehhez a munkafolyamathoz.

A sódertípus és a beton összefüggései

Az általános értelemben vett sódernak, illetve más néven homokos kavicsnak fontos ismertetőjegye a 0 és 24 mm közötti szemcseméret. A méretkategóriák – amelyeket osztályozással hoznak létre – alapvetően határozzák meg, hogy milyen betont érdemes készíteni belőlük. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen jellegű betonozáshoz milyen sódert használunk fel. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb szemcseméretű anyagról van szó, annál masszívabb és vastagabb betonelemek készíthetők belőle. Ennek megfelelően a 0-tól 4 mm-ig terjedő szemcseméretű sóder a fugázáshoz, a 0-16 milliméteres szemcsenagyságú már például alapokhoz, járdákhoz alkalmas leginkább. Ez utóbbit általános betonozási munkálatokhoz alkalmazzák, hiszen már több centiméter vastagságú beton kialakítására is megfelelő. Az úgynevezett osztályozatlan sóder (0-24 mm) pedig a lakóházak alapjához használatos, ahol már alapvető követelmény a rendkívül masszív betonalap kialakítása.

Minőségi és mennyiségi szempontok

Azt követően, hogy kiválasztottuk az elkészíteni kívánt betonelemünkhöz leginkább illő szemcseméretű sódert, még figyelembe kell venni minőségi és mennyiségi kritériumokat is.

Jó minőségről akkor beszélhetünk, ha a sóder mentes a különböző szennyeződésektől. Mivel a bányászati lelőhelyek a folyók és tavak medrei, ezért a faágaktól kezdve az üvegen át a vegyi anyagokig számos dolog kerülhet a sóderba. Ha ilyen anyagokat is tartalmaz az általunk kevert beton, az jelentősen gyengíti annak szerkezetét, stabilitását, ami a repedezések korai megjelenéséhez vezethet. A jó sóder további ismérve még, hogy agyag sem található benne, ami szintén gyakran előfordul a folyókban, tavakban. Az agyag jelenléte ugyanis alkalmatlanná teszi a sódert a betonkészítéshez.

Ami a mennyiségi szempontokat illeti, itt azt kell kiemelni, hogy egy köbméter sóderből körülbelül 0,8 köbméter beton készíthető el. Ennek ismeretében könnyen kiszámítható, hogy adott térfogatú betonelemhez mekkora mennyiségű sódert kell rendelnünk.

Biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben a fenti alapvető ismereteket megfelelően alkalmazzuk, a sóderon nem fog múlni, hogy tartós, jó minőségű betont készíthessünk el akár mi is az otthoni munkákhoz.

Forrás: https://www.bekaslogistic.hu/mi-az-a-soder-es-mire-hasznalhato