Már-már műalkotás.

Amelyről első ránézésre valószínűleg nem sokan mondtuk volna meg, hogy miből készült. Szaláné Moldován Ildikó sörösdobozokból mintát alkotott, amelyet a felújított szekrényre rögzített. Így az egészen különleges, egyedi külsőt kapott.

Kicsivel több mint másfél éve foglalkozom bútorfelújítással, festéssel. Ez a hobbim. Minden bútornál igyekszem valami újat, valami különlegeset, valami egyedit alkotni.

Az egyik kedves ismerősöm, akit szintén a hobbim által ismertem meg, mutatta meg a “metal embossing” névre hallgató technikát. Azonnal ki kellett próbálnom, és már akkor tudtam, hogy bútoron szeretném alkalmazni.

Erre a célra volt is itthon egy “mentett” kis szekrényke, amit valaha kidobásra ítéltek.

Sokat kísérleteztem azon, hogy ki tudjam tölteni a mintát, de ugyanakkor az rögzíthető legyen. A mintát ugyanis ki kell tölteni, mert egy kisebb mechanikai hatás is tönkre teheti a művünket. Végül gyertyafaggyút használtam és mikor ez a része már sikeresnek bizonyult, ki kellett találnom, hogy mivel adhatnék neki megfelelő patinát, de természetesen tartós is maradjon. Erre a célra az akril festék tökéletes, megfelelő zárás mellett. A mintát Palmatex ragasztóval rögzítettem.

A mintával nem volt sok dolgom, teljesen spontán “rajzoltam” ami épp eszembe jutott.

Az elkészülési idő sem olyan sok, mint aminek tűnik. Ha a 2 réteg alap fekete zománc festék száradási idejétől eltekintek kb. 20 munkaóra volt amit ráfordítottam.

A költségeket tekintve a szekrény “szemét” volt, a sörös dobozok (üresen :))  szintén szemét, tehát a festékek és a ragasztó volt még, amire szükség volt. Minden volt itthon, így vásárolnom nem kellett, de ha összegesítenem kéne, 2000 Ft-ból megoldható.

Köszönjük Ildikónak, hogy a különleges szekrényről is mesélt nekünk! Ildikóval korábban is készítettünk interjút, amikor is egy kidobott fotelt újított fel: Sokan elmennének a kukához kitett fotel mellett, ő újjávarázsolta