A nagymama megvette, az apa használta, az unokák felújították.

Lászlóné Judit unokái közreműködésével újította fel és díszítette a több évtizedes sámlit. A következőkben megismerhetjük a felújítás történetét, részleteit:

A sámlit a fiamnak vettem 35-36 évvel ezelőtt, akkor volt 2-3 éves. Natúr fa színű volt.
A fiam megnőtt, kinőtte a sámlit, nem ment tönkre, csak parkolópályára került. Aztán jöttek az unokák és előkerült a kis sámli, ami szerkezetileg stabil, de kopott volt. Nyugdíjas fejjel elmentem egy-két bútorfestő tanfolyamra. Elővettem ezt a kis sámlit is több apró bútor mellett és kezdőként lefestettem. Megkapták a fiam gyermekei, Zoé és Letícia. Használták is rendesen és kopott, csúnya lett ismét.

Nyugdíjas fejjel belevágtam az asztaloskodásba, a bútorfelújításba, illetve festésbe. Gondolom, ez fogta meg a lányokat, illetve nagyon jó fantáziájuk és kézügyességük van. Segítséggel sok mindent meg tudnak csinálni. Egyszer előálltak, hogy újítsuk fel a sámlit, segítenek. Nagyon tetszett az ötlet. Elkezdtük keresni a hozzávaló stencilt, festékeket ecsetet. Kitaláltuk a mintát és kezdődhetett a munka. A csiszolást, kis javítást én vállaltam, a többi az ő kezüket dicséri.

Amire szükség volt:

Kell hozzá egy bútor.  Csiszológép, csiszolóvászon, folyékony fa faragasztó, attól függően, mennyire hibás a szerkezete. Stencil, festékek, ecsetek.

Így készült:

Ha szerkezetileg ép, következik a fa apró hibáinak fatapasszal vagy folyékony fával való javítása. Száradás után jöhet a csiszolás. Először durva, aztán finomabb csiszolópapírral. Majd festés alapszínekkel (krétafesték), illetve lazúrozás a lábain. Mindez kétszer, a rétegek között finom papírral át kell csiszolni.

Ha minden megszáradt és sima a felület, jöhet a díszítés. Első a stencil precíz felragasztása maszkolószalaggal. Ki kell ragasztani azokat a mintákat, amelyekre nincs szükségünk. A stencilezéshez a precizitás nagyon fontos. Ezt külön papíron gyakoroltuk és csak utána kezdtük a fát festeni. Van olyan, hogy több stencilt használunk, ami külön lapokon van. Ilyenkor a száradási időt mindig meg kell várni, különben elmaszatolódik a már felvitt minta. Az alapminta után (madarak alapszíne, zöld faág alapszíne) jöhet a díszítés. Ezeket is előbb papíron próbálták ki.
Ha minden kész és megszáradt, jöhet a wax vagy a lakk a fedéshez. Ezen lakk van.

A felügyeletem mellett készült, és minden percét nagyon élveztem a gyerekekkel együtt. Nagyon örülnek neki.


A színes festékek, ecsetek ára kb. 3000 Ft. A krétafesték, stencil, lakk maradékok voltak, kb. 500 Ft a költségük. A ráfordított idő összeadva nagyjából 2 nap.