A falak ‘átöltöztetésével’ teljesen új arculatot adhatunk otthonunknak.

Az átfestés is felfrissítheti a hangulatot, de igazán kontrasztos változáshoz jobb megoldás a tapéta. Hogy is vágjunk bele? Ehhez nyújtunk egy kis segítséget!

Az első lépés, hogy le kell szedni a régi tapétát (már, ha van)!

A tapétát mindig érdemes az előkészített sima falra tenni, mert ha több réteget ragasztunk egymásra, a ragasztó könnyen átáztatja az alsó réteget, amivel aztán együtt indulnak el később a padló felé.

Először tehát meg kell szabadulni a régi tapétától úgy, hogy vizet spriccelünk rá vagy vizes szivaccsal átdörzsöljük. Ha átázott és kicsit megszívta magát, óvatosan lehúzzuk. Ha valahol makacsabban kapaszkodik, ott érdemes spaklival lekaparni. Fontos azért, hogy a falat ne nagyon áztassuk el, ha lehet!

Ha mindez megvan és a fal készen áll, akkor jöhet az új tapéta előkészítése.

A tapétaragasztót porból és vízből kell kiverni, ajánlatosan fúrógép és keverőszár segítségével. Ha sikerült elérni a nem túl sűrű és nem túl lágy állagot, akkor egy ecsettel lehet is az előre méretre vágott tapétacsíkokra kenni.

A tapétacsíkok szélét is becsületesen le kell kenni, hogy később az összeillesztéseknél ne jöjjön fel! Egy kicsit jó, ha magába szívja a ragasztót, de ne maradjon magára sokáig, mert a melegben elkezd hamar száradni! 2-3 csíkot viszont simán előkészíthetünk. A felrakást a fal tetejéről kell kezdeni és lefele haladva tiszta ronggyal, vagy erre használatos műanyag lappal lesimítani. Így, ha ügyesen csináljuk, akkor nem lesz levegőbuborékos. Ha végül mégis maradna benne, azt érdemes a végén egy sima tűvel megszúrni és kisimítani, így csak egy apró lyuk lesz rajta.

Ha sikerült végig rakni az új mintás tapétával, ahol szerettük volna, akkor már csak a takarítás marad és az, hogy gyönyörködjünk az eredményben!

Megszámlálhatatlan mennyiségű mintával és színekkel áll már rendelkezésre a tapétakínálat, eresszük szabadon a fantáziánkat!