Megoszlanak a vélemények, hogy áldás vagy átok-e a kúszónövény a házfalon.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk eloszlatni a kétségeket.

Azon túl, hogy a házfalra futtatott növények nagyon esztétikusak, a környezetre gyakorolt hatásuk felbecsülhetetlen. Árnyékolnak, védenek, szűrnek és javítják a levegő minőségét is. De sokan félnek tőle, hogy kárt tesznek a vakolatban, valóban így van?

Szakértők szerint a válasz: nem!

A homlokzatra futtatott növények védik a vakolatot az erős napsütéstől, az áztató esőtől, a hőingadozástól, de még a fagytól is.

Abban az esetben okozhatnak kárt a falban, ha azon repedések vannak.

Akkor lehetséges, hogy a hajtások esetleg bekúsznak a résbe és onnan a vizet elszívva indulnak növekedésnek. Ebben az esetben valóban meg tudják gyengíteni a fal minőségét. Ez megelőzhető a karbantartással és a növények megfelelő gondozásával.

A növények kiválasztása is gondos tervezést igényel.

Érdemes alaposan utánanézni a kúszónövények tulajdonságainak az ültetés előtt. Például: a déli fekvésű falakra érdemes lombhullató növényeket választani, mert nyáron hőszigetelnek, télen viszont – a lombozat nélkül – engedik a falat felmelegedni.  Fontos még eldönteni, hogy szeretnénk-e hogy virágozzon, vagy inkább az örökzöld áll közel hozzánk.

Amire még érdemes készülni:

  • A kúszónövények, ha jól érzik magukat a helyükön, szépen, esetenként gyorsan növekednek. Gondot kell tehát fordítanunk arra is, hogy kordában tartsuk, azaz időnként visszametsszük őket.
  • A zölddel fedett falak nem csak számunkra lesznek oly kedvesek, hívatlan vendégek, rovarok, rágcsálók, csúszómászók megjelenésével is számolnunk kell.

Alaposan átgondolva mindenképp érdemes belevágni, hiszen ezzel jót teszünk magunknak és a környezetünknek is!