A mulcstól a járólapig.

Ha a kert egyik végéből a másikig, a háztól a veteményesig, onnan meg a szerszámtárolóig szeretnénk száraz lábbal eljutni akkor is, ha nem sokkal korábban esett, nem árt a gyalogutat, ösvényt valamivel burkolnunk. De milyen anyagok jöhetnek szóba? Melyek a leggyakoribbak, a legtartósabbak? Lehet-e vajon olcsón is időtálló megoldást találni?

Íme néhány a lehetséges anyagok közül!

A rönk tipegő készülhet valódi rönkszeletekből vagy tartós, fagyálló, fautánzatú betonból.

A deszka járdalapból szintén létezik az eredeti fához megszólalásig hasonló, de betonból készült, fagyálló utánzat.

Sokan szeretik a megfizethető árú klasszikus, mosott kavicsos járdalapot. A világosszürkétől a vörösig többféle színben kapható.

A betonból, kőből, kőporcelánból készült kültéri járólapokkal a teraszt és környékét is leburkolhatjuk.

A dekor fakéreg elsősorban a kerti ágyásokban tesz jó szolgálatot, de a keskeny ösvényeket is felszórhatjuk vele. Előnye, hogy egyszerűen felhasználható, megakadályozza a talajfelszín gyors kiszáradását, visszaszorítja a gyomokat, lebomlása után pedig szerves tápanyagokkal gazdagítja a földet.

A dekoratív márvány zúzottkő különböző színekben, szemcseméretben és kiszerelésben is beszerezhető. Többféle módon felhasználhatjuk: egyrészt ideális fák, virágágyások, illetve kerti utak szegélyezésére, de nagyobb virágcserepekben is remekül mutat. Továbbá feltölthetjük vele az esővizet elvezető kerti utakat.

A számtalan eltérő formában, nagyságban és színben kapható esztétikus, tartós térkövek nem szabnak határt a kreativitásnak. Járdák, utak, pihenősarkok burkolására egyaránt felhasználhatjuk. Segítségükkel izgalmasabbá, vonzóbbá, változatosabbá tehetjük a kertünket.

Népszerű továbbá az építkezésből, házfelújításból megmaradt anyagok – téglák, deszkalapok stb. – újrafelhasználása is, illetve a fenti burkolóanyagok kombinálása.

Íme egy csokorra való ötletadó megoldás:

flickr.com/photos/smoo