Megérkezett a jó idő, díszítsük cserepes növényekkel a portánkat!

Első lépésként a bejárati ajtó környékét dekoráljuk edényes, cserepes, virágládás növényekkel. A cél, hogy színpompás, hívogató, de nem utolsósorban ízléses és stílusos legyen az összkép.

A mini balkonkert megalkotásához szeretnénk most néhány hasznos tippel, ötlettel szolgálni. Ki-ki merítsen bátran ihletet belőle magának!

Megfelelő vízelvezetés

Ha azt szeretnénk, hogy az edényes növényeink jól érezzék magukat, gondoskodnunk kell a megfelelő vízelvezetésről. Ezzel megelőzhetjük a gyökérrothadást és a növény pusztulását. Megtörténhet, hogy bár egy kaspó szép és stílusos, nincs az alján vízelvezető nyílás, amelyen az öntözést követően távozhatna a felesleges víz. A pangó víz pedig köztudottan árt a növényeknek. Ha tehát a cserép alja nem lyukas, a legjobb, amit tehetünk, ha magunk fúrunk bele egyet. Ha ez nem lehetséges, vízelnyelő rétegnek szórjunk az edény aljába kavicsot vagy kőzúzalékot, esetleg aktív szenet mielőtt feltöltjük azt virágfölddel.

Fotó: unsophisticook.com
Fotó: thingsthatinspire.net
Fotó: mstoodygooshoes.blogspot.mk

Napfény

Még mielőtt bármit is ültetnénk, figyeljük meg, mennyi természetes fény éri nap közben a bejárati ajtónk környékét. Előfordulhat például, hogy napi több órán át zavartalanul érik a napsugarak a ház elejét, de az is, hogy egész nap teljes árnyékban van. Ennek megfelelően válasszunk napimádó vagy ellenkezőleg, árnyéktűrő növényeket az ajtónk elé.

Fotó: homebnc.com
Fotó: provenwinners.com
Fotó: artandbranding.blogspot.mk

Tápanyag-utánpótlás

A cserepes növények előbb-utóbb kifogynak a számukra szükséges tápanyagokból. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú időn keresztül szépek és egészségesek maradjanak, ezeket időről időre pótolnunk kell folyékony növénytápoldat vagy táprudak formájában.

Fotó: juliapalosini.com
Fotó: town-n-country-living.com
Fotó: southernliving.com
Fotó: momcrieff.com