Mutatós dísz a kertben.

A hideg idő közeledtével többen adnak a kertjükben lévő díszfűféléknek új formát: befonják. Ez az alapja annak a látványos ősztündérnek is, melyet Varga Adrienn készített. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy pontosan hogyan.

“Az ötlet onnan jött, hogy ezt a fajta növényt védeni kell a belehulló csapadéktól télen, mely a közepébe fagyva károsíthatja.

Ez egy olyan japán keskenylevelű fűféle, mely sosem hoz virágzatot. Dísze az évek alatt csak az impozáns mérete magában. Levele puha, hajló, viszont ilyen dísz-fonatnál vigyázni kell vele, mert pengeélesen tud vágást ejteni a bőrön. Én cérnakesztyűben és kapucnis hosszú ujjú kardigánban fontam.

A fonást egyszerűen a bokor alján kezdtem hagyományos hármas fonással a bokor legkülső kis maroknyi leveleivel. Kb. 3-4 fonási mozdulat után már finoman hátrafele lépegetve elindulunk körbe és mindig a külső levélcsoportból hozzáfogunk egy keveset. Mint amikor az emberi hajat fonjuk francia fonással (ismert még parketta fonásként is). Ezt lehet egyenesen körben és spirálisan felfelé körben haladva is. A legvégén a tetejét vagy végigfonjuk és csigaszerűen visszatekerve kötöző anyaggal megkötjük, vagy kis csokornyi lengedező leveleket hagyva a fonást abbahagyjuk és a kötöző anyaggal körbe kötjük meg.

A tündér első lépése a bokorba leszúrt kb. 1 centis köracél volt (de lehet betonvas is). Ne pont a legközepébe, hanem kicsit oldalra, hogy a “szívét” ne károsítsuk. Ezt kb. 50 centire leütöttem és a magassága, ami kilóg, kb. 150 cm.

A köracélra egy műanyag próba baba felsőtestet ráhúztam. A próbababát egy helybeli lomizással foglalkozó árusnál vettem. De használt árus Facebook oldalon is sok ilyen van.Ezt előzőleg vékony, zöld pamut felsőbe öltöztettem (turkáloban beszerzett). A kar részt apró hungarocell töltettel kitömött pamut zsákocskával béleltem (kárpitos kellékboltból). Ezután a leírtak szerint elkezdtem a bokor fonását, melyet mellrész körül lezártam és megkötöztem körben. A kilógó szálakat alul körben metszőollóval levágtam és a felső zászlós levelet elől kivágtam, hátul pedig meghagytam körgalléros palástszerűen. Érdemesebb ezt kb. 3 vagy több éves bokornál csinálni, hogy a szoknya-fonat jó széles legyen.

Az összköltsége a  babának kb. 3000 Ft volt. A köracél vagy betonvas (2 méter) aktuálisan mindenkinek lekérdezhető a helyi tüzépeken. A tündér helyileg Kaposfőn van. A 610-es főúton a házunk előtti utcarészen. És természetesen adventre felöltözik karácsonyi díszekbe.

Az elkészítés kb. 2-3 munkaóra volt. Különösebb tudást nem, de türelmet igényel, mivel az elején a széles bokor a legapróbb szélre is hajlongani kezd, de amint az első körbefonás elkészül, sokkal masszívabbá válik a bokor és gyorsabban lehet haladni a fonással.”

Fotók: Varga Adrienn