Újrahasznosítás.

Újságpapír újrahasznosításával készült ez a nagyon szép, quilling technikával díszített falióra. Répási Gabriella a megálmodója és kivitelezője, ezért Gabriellát kérdeztük a részletekről.

Kerestem valami különlegeset, furát, de hasznosat. Készítettem már vázát, amibe száraz- vagy művirág kerülhet. Csináltam hűtőmágnest, aminek az alapja újságpapír volt, de ezúttal valami izgalmasabbat, nem mindennapit szerettem volna. Nézelődtem a világhálón, és megakadt a szemem az órákon. Azt figyeltem, milyen sokféle alapanyagból készülhetnek, végül a papírra esett a választásom.

Amire szükség volt

Elsősorban újság, ragasztó, hurkapálca és egy kerek fa alap, ami a stabilitását biztosítja, valamint egy óraszerkezet kellett hozzá. Ehhez társult még a türelem, az idő és át kellett gondolnom a díszítését is.

Így készült

Ki kellett választani az újságokat méret és szín szerint. Ez annyit jelent, hogy színben világosabb, sötétebb vagy éppen nagyon színes legyen, mert az óra alapja nincs festve. A méret pedig azért fontos, mert egyforma hosszú, úgynevezett pálcákat kell hozzá feltekerni a papírból.

A kiválasztás után jön a következő mozzanat, amikor fel kell tekerni jó sok pálcát. Ezeknek az egyik végét beragasztózva bele kell dugni a következő pálcába, közben pedig elkezdjük feltekerni. Addig rakjuk egymásba a pálcákat, amíg el nem érjük az általunk elképzelt méretet.

Amikor a méret megvolt, rákerült a vékony kerek fa alap, amelyet ragasztópisztollyal rögzítettem. Aztán jött az óraszerkezet elhelyezése, majd a díszítő elemek készítése.

A munkálatok során figyelni kellett, hogy elég szorosan legyen feltekerve a papír, ami egy idő után nem is olyan egyszerű. Figyelni kell arra is, hogy a díszítő elemek elférjenek a mutatók alatt, hogy ne gátolják a mutatók mozgását. Nagyon fontos az is, hogy valamelyest tisztítható legyen az egész, ezért lakkoztam, hogy lehessen portalanítani.

Az idő, amit ráfordítottam, naponta kb. 2-3 óra volt, mert munka után kikapcsolódásként készült. Így tovább tartott, mintha csak ezzel foglalkoztam volna, de 6-8 délután volt, mire teljesen elkészült.

Gabriella munkái követhetők Facebook oldalán.