Egyre többek körében népszerű a papírfonás.

Nem véletlenül, hiszen alapanyag bőven a rendelkezésünkre áll, akkor alkotunk, amikor időnk engedi, ráadásul hasznos és látványos tárgyak egyaránt létrehozhatók a segítségével. Füredi Beatrix többek között egy szennyestartót készített fürdőszobájukba, mely esetében nem egészen a hagyományos vesszőfonás technikáját alkalmazta, hanem kísérletezett kicsit. Az eredmény egy igazán mutatós kosár lett, melyet ő mutat be az alábbiakban:

Mindig sokat kreatívkodtam, de kb. 1 éve külföldre költöztem, és az otthon felhalmozott hatalmas mennyiségű kreatív alapanyagot nem tudtam magammal hozni. A fejem viszont továbbra is tele volt ötletekkel, de nem volt lehetőségem új anyagok vásárlására.

Nyáron új házba költöztünk, ami az ötletek mennyiségét csak megsokszorozta. A konyhaszekrényben a szelektívgyűjtő kosarak kicsik voltak és henger alakúak, így megoldást akartam találni erre a problémára. Ekkor bevillant, hogy lehetne kosarat fonni, hiszen hatalmas mennyiségű szórólapom van. Néztem pár videót, és másnap már gyártottam a papírtekercseket.

1 hét se telt el, de már tudtam, hogy ez egy tökéletes új hobbi. Szinte minimális költségbefektetés, ha kevés időm van, akkor is tudom csinálni, ötletben meg nem szenvedtem hiányt…

Ha már volt új szemeteskosár, akkor kellene szennyeskosár is. Hatalmas hely volt a fürdőben az összes bolti kosár meg olyan pici volt oda, hogy Magic Jonhson is mellédobott volna mindig, nemhogy mi. 😀 És ez nem szekrényben van, így valami látványosban gondolkoztam. Láttam egy hasonló mintájú kosarat, így kerestem, mire lehet rátekerni a papírt, és végül egy powerbankra esett a választás. Ez kb. 3*3-as kis négyzet (1 db fél A4-es oldalból van). A darabok összeragasztásának megerősítésénél hamar rájöttem, hogy vékonyabb papírtekercsek kellenek. Pár sikertelen próba után a táskámból előkerült pár számla, melyeket csak félbe kellett vágni. A bolti számla anyaga miatt elég tartós, és könnyen formázható.

Az alap: 36*46 cm, magasság: 86 cm-es lett végül.

Amire szükség volt:

Újságpapír, számlák, ragasztó, hurkapálca. Kellett egy szögletes sablon. Jelen esetben egy kicsi powerbankra esett a választásom. A kis négyzetek összeragasztását ruhacsipesszel erősítettem meg.

Így készült:

Az újságpapírt (kb. A4-es oldal felét) egy hurkapálca segítségével feltekertem, a legvégét ragasztottam. A pálcákból sablon segítségével négyzetet gyártottam. Ezeket a négyzeteket ragasztottam össze. 2*2-es majd 4*4-es egységekben, végül ezekből raktam össze az oldalakat Az összeillesztéseket megerősítettem a számlákkal (vagy vékonyabb újságpapírtekerccsel). Először nagyobb egységgel dolgoztam (kész volt 16*6-os terület), de a megerősítés nehézséget okozott, így áttértem a kisebbekre.

Az elkészült oldalakat vizezett faragasztóval kentem át. Ezzel kapott egy védőréteget. Kis festék is került rá. Nem lett egységes fehér, az újság színei itt-ott látszódnak.

Az oldalak összeállításánál ragasztópisztolyt használtam, és itt nem a pici számlákat erősítettem soronként, hanem a teljes hosszra került ragasztóanyag.

Amire figyelni kell:

Nagyon fontos, hogy a kis négyzetek stabilan összetapadjanak. Nem teljesen egyformák a papír méretei miatt. milliméteres különbségek vannak, ami az egységben nem tűnik fel, de az összeállításnál gondot okozhat.

Próbálkoztam ragasztópisztollyal, kenős papírragasztóval, tapéta és PVA ragasztóval. Legjobbnak a faragasztót találtam. Hamar szárad, kevés elég, és vízlepergető. A kis darabkákat összeragasztás után csipesszel erősítettem, kis száradás után tekertem rá az erősítő számlákat, és szintén csipeszt kapott.

Érdemes mindig 1-1 folyamatra koncentrálni, pl.: papírtekerés. Majd ilyen volt, amikor nagyobb mennyiségű négyzetet gyártottam.

Pontos időt nem tudok mondani az elkészítésre. Szeptemberben kezdtem el, majd kisebb, nagyobb megszakításokkal készült. Mikor ráéreztem a technikára, akkor nagyon gyorsan tudtam vele haladni. Legyártottam sok négyzetet, és gyorsan összeragasztottam, majd hagytam picit száradni.

Minden bizonnyal hamarabb elkészült volna a kosár, ha nem villan be több egyéb ötlet. Így soron kívül mackó- és egyszarvú-lámpa, ás malacpersely készült – természetesen papírból. 🙂 Felgyülemlett kartonból és újságpapírból egy cipősszekrény is hamarabb készen lett. Sokszor melléktevékenységként csináltam a szennyestartót. Míg másik “alkotásom” épp száradt, ragasztgattam ezt.

Talán a 4 hónapos készítési idő elriaszt sok embert, hogy ilyennek nekiálljon. Ha napi 1-2 órát foglalkozik vele az ember, akkor 1 hónapon belül elkészül. Én sokszor csak főzés mellett csináltam. Párat megragasztottam, majd kevertem egyet az ebéden. 😀

A költségek:

Festékem volt itthon. Reklámújság, számla akadt bőven. Kb. 1 flakon faragasztó fogyott el (750 ml). (Végső stabilizáló kenéssel együtt.) Otthoni árakat nem tudom. én 35 norvég koronáért vettem, ami kb. 1120 Ft.

Köszönjük Beatrixnek az alapos és érdekes beszámolót. Reméljük, sok hasonlóan különleges alkotást láthatunk még tőle a jövőben!

Kapcsolódó cikkünk: Így készül lépésről lépésre a fonott papírkosár