Miért is ne lehetne egy virágcserép legalább annyira dekoratív, mint a növény, amit beleültettünk?

Az alábbi pénztárcakímélő, ugyanakkor kreatív átalakítások révén az egyszerű, olcsónak tűnő virágcserepekből egyedi műalkotások születhetnek, amelyek már joggal megérdemlik, hogy a lakás vagy a kert megkülönböztetett pontján helyezzük el azokat.

1. Aranyfestékkel befújt cserép

Így alakul át egy festékszóró spray segítségével pár pillanat leforgása alatt egy sima agyagcserép. A megoldás előnye, hogy még a festékréteg alatt is jól kivehető a cserép eredeti textúrája.

Fotó: gardentherapy.ca/gold-painted-flower-pots

2. Textildekupázs

Elmondhatjuk, hogy a klasszikus, fekete-fehér csíkos minta soha nem megy ki a divatból, mindig elegáns, modern hatású marad. A cserép átalakítása mindössze pár percet vesz igénybe, az eredmény pedig magáért beszél.

Fotó: tellloveandparty.com

3. Szalvétadekupázs

Semmi akadálya annak, hogy a csíráztatáshoz csupa virágmintás, csinos kis cserepeket használjunk.

Fotó: placeofmytaste.com/decoupaged-terra-cotta-pots

4. Antikolás gipsszel

A drága, bolti, antikolt cserepeket akár el is felejthetjük! Magunk is készíthetünk olcsó agyagcserépből évszázados korúnak tűnő kaspót. Nem kell hozzá más, mint gipsz és némi festék. No meg egy kis kézügyesség!

Fotó: craftberrybush.com

5. Képkopírozás

Könnyen vintázs stílust teremthetünk, ha a cserépre egy hangulatos képet viszünk át. Ráadásul a képet közvetlenül a számítógépünkről is kinyomtathatjuk.

Fotó: climerphotography.com

6. Alkoholos filc

A cserepet először fessük be fehérre, majd arany színű alkoholos filccel rajzoljunk rá tetszés szerint különböző mintákat.

Fotó: thehappyhousie.porch.com

7. Kőhatású spray

A homokos tengerpartok hangulatát idézi meg ez az igen mutatós, kagylóhéjjal díszített, kőhatású spray-vel lefújt ültetőedény.

Fotó: confessionsofaserialdiyer.com

8. Pasztell színű krétafesték

A krétafestékkel bevont cserép modern hatású, a gombócos fagylaltok színére emlékeztető pasztell színek pedig rendkívül jól mutatnak nyáron a teraszon vagy a növényekkel teleültetett kertben.

Fotó: homeologymodernvintage.com

9. Asztaldísz pozsgásokkal

Ebben az esetben az átalakítás lényege nem az, hogy a virágcserép külseje új mázt kapott volna, hanem az, hogy több kisebb, pozsgásokkal beültetett, valamint egyetlen nagyobb, gyertyatartóként funkcionáló cserép együttesen alkot egy egyedi, zöld asztaldíszt.

Fotó: gardentherapy.ca/succulent-centerpiece

10. Festett partikellék

Egy egyszerű átalakítás révén virágcserépből, cserépalátétből is válhat nagyszerű kiegészítő, dekoráció kerti partikhoz – ahogy ezt a mellékelt kép is bizonyítja!

Fotó: refreshrestyle.com/clay-pots-are-not-just-for-planting

Kapcsolódó cikkünk: Legyünk kreatívak: öltöztessük új ruhába a régi virágcserepet!