Mediterrán életérzés.

Időtlen és könnyed: az olasz stílust talán ezzel a két szóval tudjuk leginkább jellemezni. Az olaszokat tökéletes elegancia, velük született stílus- és egyensúlyérzék jellemzi. Az idei nyáron nélkülöznünk kell a tengerpartok hangulatát, de egy kis fantáziával otthon is teremthetünk hasonló miliőt.

Lessük el az itáliai stílus legfontosabb elemeit:

Használjunk hangsúlyos, természetes színeket

Az olasz stílus nem harsány, hanem azokat az élénk színeket alkalmazza, amelyek a természetben is megtalálhatóak. Nem hiányozhat a rozmaring zöldje, a bougainvillea (murvafürt) lilája, a rózsák barackszíne, a tenger kékje, a citromok sárgája.

Fotó: PELLICANO HOTELS

Keverjük a különböző mintákat, anyagokat bátran

Merészen nyúljunk a mediterrán színvilághoz, a kerámiák mintájához, a színes textilekhez. Minden jöhet, de az egyensúly a legfontosabb. Jól megférnek egymás mellett a fonott tányéralátétek, színes üvegpoharak, friss virágok, mintás terítők.

Fotó: GIADA MARIANI

Vásároljunk kézműves termékeket

Szerezzünk be egyedi kaspókat, bögréket, kancsókat, kosarakat, ezzel megidézve az olasz kézműves piacok hangulatát.

Fotó: STEFANO SCATÀ

Ültessünk mediterrán növényeket

Akár van kertünk, akár csak egy kis balkonnal rendelkezünk, ne maradjanak ki az illatos fűszerek: a bazsalikom, a levendula, a menta, a kakukkfű, rozmaring, a citrusfélék, a bougainvillea – ezek segítenek gondolatban Itáliába repülni. Használjunk hatalmas terrakotta kaspókat, virágtartókat.

Kell egy kis bolondos apróság

Csempésszünk be valami hóbortos, bohém dolgot is a kertbe, például egy rózsaszín napernyőt, színes gyertyákat, vidám tányéralátétet. Elbűvölőek a kézzel festett kerámialapok, csempék is, amelyeket akár a padlóra tehetünk, de akár csak egy-két darabot használhatunk belőlük edényalátétként.

A legfontosabb az, hogy a berendezést, a dizájn kialakítását ne görcsösen, hanem könnyedén tegyük. Pont úgy, mint az olaszok!