Bevallom, kevés dolog bosszant jobban a konyhában, mint az, amikor az avokádó, amit gondosan kiválasztottam, otthonra érve még kőkemény – aztán két nap múlva már barna és pépes. Az ember szinte érzi, ahogy a pénze (és a lelkesedése) elpárolog a konyhapulton. De lehet, hogy ennek vége: az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint a mesterséges intelligencia hamarosan segíthet megtalálni a tökéletes avokádót – és közben csökkentheti az élelmiszer-pazarlást is.
Amikor a gyümölcs választ helyettünk
Az új MI-rendszert több mint 1400 iPhone-fotó alapján tanították be, hogy felismerje az avokádók érettségi fokát. A program anélkül tudja megmondani, milyen kemény vagy friss a gyümölcs, hogy bármilyen módon megsértené azt – pusztán a felület textúrája és színe alapján. A kísérletek szerint az algoritmus 92%-os pontossággal találja el az avokádó keménységét, és 84%-os pontossággal az állagát.

A kutatók szerint a cél nem csak az, hogy a szupermarketekben könnyebb legyen válogatni, hanem hogy otthon, egy egyszerű telefonos alkalmazás segítségével bárki „beolvashassa” az avokádóját, mielőtt megvágja. Hamarosan tehát elég lesz egy kattintás, és megtudjuk, mikor lesz tökéletes a guacamolehoz – vagy mikor érdemes inkább avokádókrémet készíteni belőle.
A zöld arany árnyoldala
Az avokádó nemcsak a reggeli pirítós sztárja, hanem az egyik legnagyobb környezeti lábnyommal rendelkező gyümölcs is. Egyetlen darab megtermeléséhez háromszor annyi víz kell, mint egy banánhoz, és körülbelül ötször annyi, mint egy almához. Ha pedig a túlérett példányok a kukában végzik, a pazarlás még tovább növeli a környezeti terhelést. Az MI célja éppen az, hogy ebben segítsen: ha tudjuk, mikor lesz tökéletes az avokádó, kevesebb kerül majd a szemétbe.
Luyao Ma, a kutatás egyik vezetője, nem titkolta, hogy a projekt mögött személyes indíttatás is volt: ő maga is nagy rajongója az avokádós pirítósnak. „Sokszor jártam úgy, hogy a reggelihez félretett avokádó estére már használhatatlan volt – innen jött az ötlet” – mesélte. Ezzel valószínűleg sokunk érzését fogalmazta meg.
A jövő konyhája: okos, tudatos, zöld
A kutatók szerint az MI-rendszer nemcsak a háztartásokban, hanem nagyobb feldolgozóüzemekben is hasznos lehet. A technológia segíthet a gyümölcsök osztályozásában, így a frissebb példányok kerülhetnek a távolabbi boltokba, míg a hamarabb romlóak a közelebbi polcokra. Az eredmény: kevesebb hulladék, kevesebb szállítás, kisebb ökológiai lábnyom.
És persze – talán – kevesebb csalódás a konyhapulton. Ha az MI tényleg meg tudja mondani, mikor lesz ideális az avokádó, akkor végre búcsút inthetünk a „vagy kő, vagy pép” korszaknak. Talán egyszer még a paradicsomra és a mangóra is kiterjed majd ez a technológia – addig pedig reménykedve nézem a következő avokádót a kosaramban, és bízom benne, hogy nem kell megint másnap kukába dobnom a zöld aranyat.














