Sokat számít a stabil támaszték.

Kerttulajdonosként természetesen azt szeretnénk, hogy a futórózsánk a lehető legtöbb virágot hozza. Erre meg is van az esély, ha ismerjük a metszés megtelelő technikáját, de legfőképp azt, mikor is van itt az ideje. A bő virághozam nem az egyetlen célja a növény megmetszésének. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az évek során ne öregedjen el, folyamatosan meg tudjon újulni.

Az évente elvégzett, visszafogott metszéssel, ritkítással biztosíthatjuk az erőteljes növekedést, valamint a dús virághozamot. Ha ezt elmulasztjuk, előfordulhat, hogy a futórózsa megindul és a vesszői rendetlenül, össze-vissza fognak nőni.

Fontos itt megjegyezni, hogy a futórózsáknak drasztikus visszametszésre nincs szükségük, az elsődleges cél az esetlegesen túlnőtt növény megzabolázása.

A metszéstől nem kell tartanunk, nem bonyolult művelet; íme segítségképpen néhány alapvető tudnivaló.

Sok futórózsa fajta az őszi hónapokba nyúlóan szinte egész nyáron át folyamatosan virágzik (szemben a kúszó fajtákkal, amelyek csak egyszer, rendszerint a nyár elején hoznak virágot).

A futórózsa fiatalítására a lombtalan időszakban (jellemzően tél végén, kora tavasszal) kerülhet sor. A levél nélküli növényen egyrészt könnyen nyomon követhető a beavatkozásunk, másrészt a növény jobban reagál: erőteljesebb új hajtásokat hoz tavasszal.

Lényeges, hogy a futórózsa valamilyen stabil támasztékot kapjon, mivel magától nem tud megkapaszkodni. Ez lehet egy boltíves rózsafuttató keret, futtatórács, kapu, pergola, lugas, vagy akár oszlopok közé vagy házfal, kerítés mentén vízszintesen kifeszített dróthuzalok sora.

Metszésnél elsőként mindig a beteg, sérült, fejletlen, elszáradt, rossz irányba nőtt vesszőket, ágakat távolítsuk el. Az erős, új ágakat rögzítsük, kötözzük fel, az idősebbeket pedig szükség szerint ritkítsuk. Túl sűrűre nőtt vesszők esetén a legidősebbek közül tőből vágjunk ki néhányat, hogy az újak növekedését ezzel segítsük elő.

Tavasszal jó szolgálatot tesz a rózsatrágya, de a komposztot is meghálálja a növény. Az öntözésre is ügyeljünk, mivel a futórózsák általában vízigényesebbek, mint az ágyásrózsák. Különösen a meleg nyári hónapokban nő meg a vízigényük, augusztus közepe után azonban már nem szükséges öntöznünk.