Egy elbűvölő dísznövény a trópusokról.

Aki esetleg korábban nem kedvelte különösebben a szakállbroméliát, mire a cikk végére ér, egészen biztosan megszereti!

A szakállbromélia (Tillandsia sp.) a broméliafélék családjába tartozó örökzöld, amely a természetben a Karib-térség szigetein, Dél- és Közép-Amerikában, illetve az USA déli államaiban fordul elő. Epifiton (fán lakó növény), amit azt jelenti, hogy az eredeti élőhelyén, az őserdőkben jellemzően korhadt fákon él, a gyökereivel kapaszkodik meg rajtuk.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a gondozása túl sok munkával járna, ez messze nincs így. Pont ellenkezőleg, a legkevésbé igényes, ám ugyanakkor egyedülállóan szép és figyelemre méltó dísznövények közé tartozik. A szobanövényként tartott szakállbromélia gondozásáról részletesebben itt olvashatunk.

Íme tehát 8 alapos indok, ami miatt kedves lehet a szívünknek:

1. Csökkenti a stresszt

Igen, nem tévedés! Ha nehéz napunk volt, hajba kaptunk a családdal, vagy más miatt vagyunk gondterheltek, lehangoltak, segít túllendülni a holtponton egy élő, zöld növényekkel teli környezet. A természet közelsége felvidít, megnyugtat és optimizmussal tölt el. Egy tanulmány szerint hamarabb felépültek azok a betegek, akik kórházi szobájában voltak szobanövények.

2. Tisztítja a levegőt

A környező levegőben jelenlévő toxinok károsan hatnak az ember egészségére; a gyermekek fokozottan ki vannak téve ennek a veszélynek. A szennyezés mértékét többek között olyan szobanövényekkel tudjuk visszaszorítani, amelyek tisztítják a levegőt. Egy tanulmány szerint az illékony szerves vegyületeket a levegőből legjobban kiszűrni képes szobanövények közé tartozik az anyósnyelv (szobai szanszeviéria), a zöldike (csüngő csokrosinda), a szobai futóka, illetve a vitorlavirág.

3. Könnyen szaporítható

Bár a szakállbromélia magról is szaporítható, ez legtöbbször hosszú és körülményes folyamat. Emiatt a növényt leggyakrabban az anyanövényen kifejlődő sarjnövényekkel szaporítják. Ha már elég kifejlett, a fiatal utódot egyszerűen válasszuk le az anyanövényről, majd a fajta igényeinek megfelelően rögzítsük egy kéreglapra vagy ágdarabhoz.

4. Tisztább környezet

A szakállbromélia esetén nem kell cseréppel és virágfölddel bajlódnunk, nincs szükség a hagyományos módon történő ültetésre, átültetésre. Ezzel megspórolhatjuk a művelettel járó rendetlenséget, illetve takarítást. Ahogy említettük, fán lakó növényként a szakállbroméliának nincs szüksége földre, mindössze biztosítsunk a számára egy alkalmas, stabil felületet, amelyen zavartalanul fejlődhet.

5. Kiváló szobai dísznövény

Nem véletlen, hogy a szakállbromélia egyre népszerűbb a belsőépítészek és lakberendezők körében. Ennek egyik oka, hogy fennmaradásuk és növekedésük olyan felületet igényel, amely remek lehetőséget ad a tervezőknek és a kertészeknek kreativitásuk kiélésére. Kiváló példa erre a kagylóhéjba ültetett vagy uszadékfához erősített növény.

6. Ideális városi környezetbe

A városban élők számára az egyik legfontosabb lakberendezési szempont a hellyel való takarékoskodás, illetve a modern alternatívák alkalmazása. A szakállbromélia ezeknek a szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul nem igényel ültetőközeget, így legtöbb esetben ültetőedényt sem. Nem csoda ezért, hogy divatos megoldásnak számít.

7. Hihetetlen szín- és formagazdagság

Garantált, hogy a szakállbroméliák iránti lelkesedésünk soha nem fog alábbhagyni, nem fogjuk tudni megunni őket. Köszönhető ez annak, hogy igen széles belőlük a választék: a legeltérőbb formákban, textúrákban és színekben kaphatók. Számos népszerű faj közül választatunk, bőven akadhat közöttük potenciális kedvenc. Bár sok fiatal szakállbromélia színe kezdetben csupán zöldesszürke, az idősebb példányok fajtától függően a vörös, lila, bíbor, narancs, illetve sárga legszebb árnyalataiban pompáznak.

8. Ideális növény irodai vagy otthoni dolgozóasztalra

A szakállbromélia az egyik legjobb választás a dolgozóasztal díszítésére, színesebbé tételére. Egyrészt mivel tisztán, föld nélkül tartható, másrészt mert igénytelen, ráadásul szórt fényben is gond nélkül megél. Praktikus, kisebb méretben is beszerezhető, ráadásul különleges, egyedi növénytartót választhatunk hozzá. Több példányt dekoratív növényterráriumban is elhelyezhetünk.

Fotó: balconygardenweb.com