Fényt és melegséget árasztanak az apró lámpások.

Ősszel rengeteg növény, termés és anyag áll a rendelkezésünkre, hogy egy kis meghitt hangulatot csempésszen az ablakpárkányra, vagy az étkezőasztalra. Pénztárcabarát megoldás, ha saját kezűleg készítünk a tökmécseseket – nem csak tündériek, de órákon keresztül hangulatos lámpácskaként is „üzemelnek”.

Kis mécsesek készülhetnek formás dísztökből, de akár almából is. Zöld, narancs, sárga, rücskös, csíkos, kerek: a tökök elképesztő változatosságával találkozhatunk, csak a választás nehéz.

A kis lámpást egy órán belül elkészíthetjük: a tököcskéket ki kell vájni, majd a viaszt megolvasztani, és beletölteni az így kapott lyukba.

Miután kivájtuk a gyümölcs belsejét, gőz fölött olvasszuk meg a darabokra tört viaszt. Célszerű méhviaszt használni, mert kellemes illatú, könnyen kezelhető anyag, és hosszan tartó égést biztosít.

Amikor már megolvadt a viasz, egy kicsit öntsünk a tökbe, és ennek segítségével rögzítsünk egy levágott végű faspatulát (kanóc helyett) a tök aljára állítva. Ha megkeményedett a pálcikát tartó viasz, akkor öntsük bele a többit a tökbe, majd hagyjuk (több órán keresztül) megszilárdulni.

Még kevesebb idő elég, ha egy kicsit csalunk, és viasz helyett teamécsest vagy kis gyertyát teszünk a tök belsejébe.

Forrás: www.twineandtable.com