Sokunk álmát váltották valóra.

Mesés télikertettel büszkélkedhet Sipőcz Rita és Tamás Gábor. Jobban mondva, ha télikertnek nevezzük a házuk szóban forgó részét, még közel sem írtuk le azt a kis paradicsomot, amelyet kialakítottak a rendelkezésükre álló térben. A növények mellett ugyanis helyet kapott étkező, kanapé és megannyi más dolog, amely kényelmes életteret biztosít a mindennapokban. A következő sorokban a sok-sok kép mellett ők mesélnek télikertjükről:

Ebben az évben költöztünk Zala megyébe a Kis-Balaton mellé egy kis nyugalomra vágyva. Az előző családi házunkhoz saját kezűleg építettünk egy 22 négyzetméteres télikertet (rengeteg növényünk van, melyeknek tökéletes téli szállást szerettünk volna biztosítani), ami nem csak növényeink téli szállása lett, hanem lassan életterünkké vált, viszont így már kicsinek bizonyult… ezért volt csodálatos, hogy az új házunkhoz bónuszként tartozott egy majd 70 négyzetméteres télikert, 5 m belmagassággal.

Ez a télikert először egy nyitott úszómedence volt, melyet később az előző tulajdonos építtetett be, hogy egész évben használható legyen. De mivel nagyobb szükségük volt egy festőműteremre, így a medencét megszüntették úgy, hogy bármikor visszaalakítható legyen.

Csodálatos a fényes helyiségben a növények közt nézni a kertet, vagy ahogy hull a hó… a télikert olyan mint a nyugalom szigete egy fárasztó nap után. 🙂

A télikert a ház része. L alakú épület közepén helyezkedik el úgy, hogy a két lakrészt összeköti, biztosítva így a belső átjárást is. Mivel mindkét télikert teljes értékű lakrész, szigeteléssel, fűtéssel… stb., így minden olyan dologra szükség volt, mint egy ház bővítésénél szokás, beleértve  az építés engedélyeztetést is.

Egy télikert építésénél különösen kell figyelni a tájolásra, nyáron a túlzott felmelegedés kiküszöbölésére, télen az egyenletes hőfokra, ha növényeket tartunk benne. A nyári forróságot magasan elhelyezkedő motoros ablakokkal oldottuk meg, a téli hideget külön szabályozható fűtéssel.

Kb. 4-5 hónap alatt készült el barátok segítségével saját kezűleg munka mellett.

A költségek nagyon relatívak… munkadíj (ami nekünk nem sok volt), a felhasznált anyagok minősége, mennyisége…

A 22 négyzetméter nekünk majdnem 3 millió forintba került, de mindenből a maximálisat tettük bele. Borovi fenyő, a szigetelt hatalmas ablakok, a padlófűtés, kandalló…

Mi minden található meg benne? Hát majdnem minden, hisz itt töltjük a szabadidőnket, a baráti és családi összejöveteleket, itt lesz a karácsonyfa, egyikünk itt dolgozik, itt vannak a növények, az állatkáink (kutya, cicák, chilei mókusok, madarak), itt alszik a motor téli álmot. Tervezünk egy nyári konyhát építeni az egyik sarokba, sütővel, platnival, kályhával.

Jelenleg az összes kinti és szobanövényünk itt van. Mivel parasztház, bent a kicsike ablakok miatt kevés a fény, viszont a télikertet reggeltől napnyugtáig éri a nap a 3 irányba néző ablakokon keresztül. A kertbe kiültetendő palántákat is itt neveljük majd tavaszra (paprika, paradicsom, cukkini… stb.)

A télikert lényegében a növények miatt lett kialakítva úgy, hogy minél tökéletesebb klímát biztosítsunk nekik, így a minimális gondoskodás mellett tökéletesen érzik magukat. Öntözés, tápoldatozás, és nagyon fontos a párásítás.

Köszönjük Ritának és Gábornak, hogy egy kicsit bepillanthattunk otthonuknak ebbe a különleges részébe. Reméljük, többeknek adódik lehetősége és kedve hasonló kialakítására.