Instant egzotikum a négy fal között.

Az alábbiakban olyan szobanövényekre szeretnénk a figyelmet ráirányítani, amelyek különleges leveleikkel vagy virágukkal, esetleg mindkettővel azonnal képesek belopni magukat a növénybarátok szívébe. Eredetileg valamennyi a trópusi égöv szülötte. Nagy előnyük, hogy extra gondoskodást, megteremthetetlen körülményeket általában nálunk sem igényelnek. Lássuk, melyek ezek!

1. Datolyapálma

Az akár több méter magasra is megnövő datolyapálma kétségkívül azonnal hamisítatlan trópusi hangulatot képes az otthonunkba varázsolni. Köszönhető ez mindenekelőtt jellegzetes, egzotikus leveleinek, valamint az idővel egyre vaskosabbá váló törzsének. Beltéri dísznövényként viszonylag igénytelen, gyorsan nő. Ügyeljünk arra, hogy nem kedveli sem a hosszan tartó szárazságot, sem a pangó vizet.

Fotó: balconygardenweb.com

2. Orchidea

A virágzó orchidea nagyszerű dísze lehet a nappalinknak, a fürdőszobánknak, de az irodai íróasztalunkon is minden további nélkül el tudjuk képzelni. Manapság már elérhető áron vásárolhatunk számos, igen népszerű, könnyen tartható fajtát. Ha jól érzi magát nálunk, bizton számíthatunk rá, hogy elvirágzás után hamarosan újra virágba borul.

3. Sugárarália

Elegáns megjelenésű, mára már klasszikusnak mondható szobanövény. Fényes, hosszúkás levelekből álló dekoratív, ernyőszerű lombjának köszönheti népszerűségét. Az sem róható fel neki, hogy túl igényes lenne. A nyári hónapokban a szabadban is elvan, de arra ügyeljünk, hogy a tűző nap ne tegyen benne kárt!

Fotó: balconygardenweb.com

4. Színeslevelű bunkóliliom

Igen könnyű megkedvelni ezt a mutatós dísznövényt, amely élénk színű, bordó mintás leveleivel azonnal kitűnik az egyszínű, zöld szobanövények sorából. Különleges igényei nincsenek, bár arra érdemes odafigyelni, hogy a páradús levegőt kedveli.

Fotó: balconygardenweb.com

5. Királybegónia

A királybegónia az egyik legközkedveltebb levélbegónia. Nem érdemtelenül kapta a nevét, hiszen megjelenése valóban fenséges: egyedülálló mintázatú lombjának színe a bordótól a zöldön át az ezüstszürkéig terjed. Jellemzően szív alakú levelei, valamint mutatós, bájos virágai miatt sokak örök kedvencévé vált. Figyelem: a hirtelen hőmérséklet-változások és a száraz levegő árthatnak neki!

6. Szobapáfrány

A szobapáfránynak még virágokra sincs szüksége ahhoz, hogy meghódítsa a szívünket. Elegendő, ha kecses ívben lehajló hullámos, ráncolt, többszörösen szárnyalt leveleivel kérkedhet. Dekoratív megjelenése, valamint viszonylag egyszerű gondozása együtt teszik az egyik legértékesebb szobanövényünkké.

Fotó: balconygardenweb.com

7. Szobafikusz

Lakások, irodák közkedvelt cserepes növénye, amelynek díszét nagy, fényes, ovális levelei adják. Különleges gondoskodást nem igényel, de huzatos helyre nem szerencsés állítanunk. Meleg, világos, tűző naptól mentes helyet válasszunk neki.

Fotó: balconygardenweb.com

8. Könnyezőpálma

Azon kevés szobanövények egyike, amely könnyedén el tudja hitetni magáról, hogy a retró és a modern stílusú otthonokba egyformán tökéletesen beleillik. Hatalmas, jellegzetes alakú, fényes, bőrszerű levelei más növényekével összetéveszthetetlenek. A kezdetben szív alakú levelek idővel lyukacsossá, szeldeltté, karéjossá válnak. Alapvetően kúszónövény, amely hosszú léggyökereket is fejleszt.

9. Lantlevelű fikusz

Nagyméretű, legtöbbször fácska formájú szobanövény, amely egészen különleges alakú, impozáns, fényes, bőrszerű leveleivel díszít. Akkor járunk a kedvébe, ha meleg, világos, de erős, tűző napfénytől mentes helyre állítjuk.