Festés, fóliázás.

Érdemes megfontolni az egyébként szerkezetileg még stabil, ám esztétikailag már kevésbé mutatós konyhabútor felújítását. Sörlei-Virág Tündi festéssel és fóliázással saját kezűleg, mindössze két nap alatt adott új külsőt konyhájuknak. A következőkben megismerhetjük a részleteket.

Évek óta foglalkozom aktívan bútorfestéssel. Nincs olyan szeglete a házunknak, illetve a vendégházainknak, melyekben ne lenne festett-újragondolt bútor. Úgy éreztem, elég gyakorlatot szereztem már ahhoz, hogy magam nekikezdjek a konyha felújításának.

A bútor cseréje fel sem merült, hiszen szerkezetileg kifogástalan állapotban van, hatalmas és jó elosztású. Viszont a színét már elavultnak éreztem. Szerettem volna, ha ugyanez a bútor egy sokkal merészebb, dinamikusabb, modernebb megjelenést kap.

Amire szükség volt

Két nyugis napra, amikor a gyerekekre nem kell figyelnem. Kellett továbbá

 • 0.75 l fehér és ugyanennyi zöld festék (Trinát 9 in 1 matt fehér és
  Lignocolor 3 in 1 matt krétafesték zsályazöld),
 • ecset,
 • festőhenger (Flock üvegszálas bevonatú hengerrel dolgoztam),
 • maszkolószalag,
 • matt fekete festékspray.
 • 4 tekercs 2 m-es bútorfólia (foliasjuci.hu oldalról rendeltem, bordázott tölgy fa hatású fólia)

Így készült

Először teljesen lepakoltam mindent a bútorról. Leszereltem a fogantyúkat majd alaposan zsírtalanítottam mindent, hiszen a zsíros felületre nem lehet festeni, nem lesz egyenletes a felület.
Az ajtókat férfierő hiányában (férjem jelenleg külföldi kiküldetésben van) nem tudtam leszerelni, de minden bizonnyal könnyebb lett volna úgy festeni, hogy le van fektetve az ajtólap.

Ezután fentről lefelé haladtam a festéssel, azaz a fehér felső résszel kezdtem. Mire egy réteggel végeztem, kezdhettem elölről, hiszen gyorsan száradt a festék. Ezt a műveletet háromszor ismételten meg, mire egységes fehér felületet kaptam.

Ezután jött a zöld alsó rész, ide elég volt 2 réteg, ez a festék gyönyörűen fed, szépen terül, igazán könnyű vele dolgozni.

Festékszag nem volt a házban, valamint az eszközöket is könnyen meg tudtam tisztítani, mivel mindkét festék vízbázisú (ez alap követelmény nálam).

Időközben a leszedett fogantyúkat lefújtam feketére az udvaron, mivel ez a spray elég erős szagú.

Amikor már minden felület megszáradt és a fogantyúk is visszakerültek a helyükre, jöhetett a fóliázás. Méretre vágás után a fólia szélét a megfelelő helyre illesztettem, majd fokozatosan kitekerve és azonnal lesimítva haladtam vele. Ha valahol mégis maradt esetleg levegőbuborék, akkor visszahúztam a fóliát és lesimítottam újra.

Nagyjából két napot vett igénybe az előkészületekkel együtt.

Amire figyelni kell

A makulátlan zsírtalanításra, hiszen sem a festék, sem a fólia nem úgy viselkedik zsíros felületen, ahogy kellene.

Illetve, ami nekem még fontos volt, hogy olyan modern, komplex festéket használjak, amihez nem kell külön alapozó és záró réteg, legyen vízbázisú, hiszen akkor az eszközök egyszerűen vízzel tisztíthatók és egyáltalán nincs is festékszag a lakásban.

A költségek

 • Trinát fehér festék: 7.200 Ft
 • Fekete spray: 1.600 Ft
 • Lignocolor zöld festék és flock henger postaköltséggel együtt: 11.500 Ft
 • Fólia+postaköltség: kb. 9.000 Ft
 • Szőnyeg, Diego: 13.000 Ft

Összesen: 42.300 Ft