Ki ne szeretne egy saját salátagyárat kis helyen, földterület nélkül is?

Még ha nem is tökéletes, ez lehet a megoldás arra, hogy valaki egy panellakás erkélyén is maga termesztette zöldségeket fogyasszon. Az aquapónia lényege, hogy folyamatosan keringetett, tápanyagokkal dúsított vízben termesztünk növényeket. Ezt lehet fokozni kavicsággyal, illetve haltartály közbeiktatásával, ami a trágyázásról és a víz tisztításáról is gondoskodik.

A vertikális kertek egyre népszerűbbek, hiszen kis helyen is lehetőséget kínálnak, ehhez a módszerhez pedig még föld sem kell. Nézzük, milyen előnyökkel jár:

  • egész évben termeszthetünk vele, nincs kitéve az időjárás viszontagságainak
  • idő- és energiatakarékos, nem kell például gyomlálással, gazolással, kártevőkkel foglalkozni
  • egy jól összeállított rendszer szinte magától működik, így munka mellett is kényelmesen kertészkedhetünk
  • kis helyen elfér, akár egy panelházi erkélyen is

Mik a hátrányai?

A kevés munka mellett létrejövő intenzív termelés a végeredményben is érezhető, nem feltétlenül fogja hozni a földeken, napon érlelt zöldségek igazi zamatát. A boltok polcain már találkoztunk a jelenséggel, hogy sok zöldség, ami kívülről látványosnak tűnik, igazából vízízű, ez a mesterséges tápanyagokkal történő, természetellenesen gyors növesztés mellékhatása.

Ennek ellenére valószínűleg így is egészségesebb, mint azok az import áruk, amik ki tudja mekkora utat jártak már be, mire az asztalunkra kerülnek, az árkülönbségről nem is beszélve. Persze soha nem fogják utolérni a gyerekkorunkban megszokott ízvilágot és tápértéket, de napjainkban lehet, hogy a földeken termesztett zöldségek se, amik esetenként sok vegyszert nyelnek el.