Buja lombozat, maximális hatás.

Íme 10 tippünk azoknak a növénybarátoknak, akik a legszebb, legdekoratívabb levelekkel rendelkező szobanövények után kutatnak! A feltűnő leveleket hozó növények nem csak az otthonunkat, de a munkahelyünket is kiválóan díszíthetik.

Az eredetileg a trópusokon élő növények mindig kiváló választásnak bizonyulnak, ha változatos színekkel, érdekes textúrákkal, izgalmas formákkal szeretnénk gazdagítani a környezetünket. Noha a mi éghajlati viszonyaink nem teszik lehetővé, hogy a szabadban tartsuk őket, cserepes, dézsás növényként sok örömet szerezhetnek a mindennapok során. Ha a négy fal között sikerül megteremtenünk a számukra ideális körülményeket, csodaszép fényes, egészséges levelekkel hálálják meg a gondoskodásunkat.

1. Flamingóvirág

A botanikus kertek nagy kedvencének, a flamingóvirágnak számos faja tartható szobanövényként. Noha növekedése során esetenként több törődést igényel az átlagosnál, erőfeszítéseinket kárpótolja a levelek és a különleges virágzat kettőse nyújtotta páratlan látvány.

2. Tarkalevél

Hosszú nyelű, díszes, változatos színű leveleivel azonnal kitűnik az egyszínű szobanövények közül. A félárnyékot kedveli, kíméljük a tűző napsütéstől. Gumóból kihajtó levelei a tavaszi-nyári hónapokban a legmutatósabbak.

3. Alokázia

Az ördöglevél néven is ismert dísznövényt egyedi levélformája és kontrasztos levélerezete teszi különlegessé. A modern, letisztult stílusú otthonokban különösen remekül mutat.

4. Bromélia

A bromélia azok közé a dísznövények közé tartozik, amelyek kiválóan tarthatók beltéri körülmények között. Nem csupán a nappalik, de a dolgozószobák, irodai asztalok, polcok ideális díszei is lehetnek.

5. Csüngőágú fikusz

A csüngőágú fikusszal vagy kislevelű fikusszal nem csak lakásokban, de irodákban, előcsarnokokban is gyakran találkozhatunk. Óvjuk a huzattól, a hideg légáramlatoktól! Kedvező körülmények között gyorsan fejlődik, jól tűri az alakítást is. Szobában 1,5-2 méter magas fácskává nőhet.

6. Buzogányvirág

A buzogányvirág vagy dieffenbachia igen közkedvelt szobanövény. Ezt elsősorban dekoratív, zöld-fehér mintázatú leveleinek, valamint viszonylagos igénytelenségének köszönheti. Egyes fajai termetesre megnőhetnek. Nem árt tudni, hogy a nedve mérgező, bőrirritációt idézhet elő!

7. Pompás papagájvirág

Igen exkluzív megjelenésű trópusi dísznövény, amely egzotikus, madár alakú, narancssárga-kék színű virágokat hoz. A banánéra emlékeztető, nagy méretű, hosszú levélnyéllel rendelkező leveleket hajt. Mérete, feltűnő formája miatt nálunk is egyre népszerűbb.

8. Vitorlavirág

Telitalálat, akár otthonra, akár az irodába keresünk kis termetű szobanövényt. Elegáns, mutatós, ráadásul kevés törődéssel is beéri. Lándzsaszerű levelei fényesek, csillogóak, torzsavirágzatát vitorlaszerű, fehér színű fellevelek veszik körül.

9. Szeldeltlevelű filodendron

A szeldeltlevelű filodendron igazán különleges megjelenésű levéldísznövény, amely az amerikai kontinens trópusi tájain őshonos. Hatalmas méretű, sötétzöld leveleket növeszt, ezért minél tágasabb helyiségben keressünk számára helyet. A páradús, meleg környezetet kedveli, lombját rendszeresen permetezzük vízzel.

10. Kroton

A tarka levelű kroton vagy csodacserje látványa vizuális élvezetet nyújt, csak úgy vonzza a tekintetet. Leveleinek forma- és színgazdagsága lenyűgöző, kétségkívül a legszínesebb, legszebb levéldísznövények egyike. Tejnedvével vigyázzunk, a bőrre jutva allergiás reakciót okozhat!