Vagy ahogyan mi ismerjük: batikolással!

A hagyományos textilfestés reneszánszát éli. A japán shibori egy gyűjtőnév, ami több mint száz technikát foglal magába.

Az összes módszer közös vonása, hogy valamilyen szorítási technikával – mint a kötözés, csomózás, gumizás, fércelés – óvják meg a festéktől az anyag egy részét, ami különböző mintákat ad majd eredményül. Ezt lehet tovább variálni összegyűréssel, hajtogatással, csavarással, így a lehetőségek száma szinte végtelen. Könnyedén elsajátítható a művelet maga, így szabadon engedhetjük a fantáziánkat is.

A japánoknál tradicionálisan indigóval festettek, így előcsalva a kék szinte minden árnyalatát, de manapság már minden színben kapható textilfesték. Érdemes kísérletezni vele, hiszen tényleg egyedit alkothatunk így, ami nem csak a ruhákon, de a lakástextileken is jól mutat. A terítő, a függöny, az ágyneműhuzat, de még a bútorkárpit is feldobható ezzel a módszerrel. A képeket látva könnyen kedvet kapunk, hogy kipróbáljuk:

Kékben is jól mutat, de más színt is érdemes kipróbálni! Mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő összeállítást. Az első lépésekhez itt egy videós segítség, ami megmutatja, hogy milyen szorítással, milyen minta kapható:

Forrás: DigsDigs