Egy viszonylag könnyű technikával látványos eredményt lehet elérni.

Akár a beltéri ajtókat, akár a szekrényeken levőket érdemes így dekorálni. Aki számára újdonság, a stencil egy előre elkészített vékonyabb vagy vastagabb sablon, amivel mintákat, jeleket, feliratokat lehet felvinni, akár kezdőknek is. Pár apróságra azonban oda kell figyelni, hogy a végeredmény valóban szép legyen:

  • A felület előkészítése

Fontos, hogy megfelelően megalapozzuk a festeni kívánt felületet, csiszolással, letakarítással, mert például egy fölösleges lakkréteg könnyedén ledobhatja a festéket.

  • Stencil rögzítése

Ha csak arra alapozzuk, hogy az egyik kezünkkel odatartjuk, míg a másikkal festünk, könnyedén elcsúszhat a stencil, ami aztán nem kívánt eredménnyel járhat. A maszkoló szalag vagy az öntapadó ragasztó spray a barátunk lehet ebben a helyzetben.

  • Megfelelő ecsethasználat

Ennél a technikánál kicsit eltérünk a megszokott festéstől, kevés festékkel, a fölösleget felitatva, szinte szárazon, körkörös vagy ütögető mozdulatokkal alkotunk ecsettel vagy szivaccsal. Így nem fog a stencil alá is befolyni a festék.

  • Stencil leszedése, tisztítása

Egy kicsit várhatunk, mielőtt leszednénk, akkor kevesebb eséllyel kenjük el a már elkészült festést vele, viszont fontos, hogy a teljes száradás előtt tegyük meg! Ha rászárad a festék a stencilre, akkor már nem fogjuk tudni szépen letakarítani.

Ezek tudatában belevághatunk a dekorálásba, íme pár inspiráló ötlet:

Forrás: Shelterness