A kihasználatlan halmozás ellenszere, ha jól átgondoljuk mi az, ami igazán fontos.

Sokan vesznek el a saját konyhájukban, a szekrények tele vannak az eddig mindössze kétszer használt konyhai eszközökkel, porosodó robotgépekkel és fedél nélküli ételhordókkal. Ha jobban belegondolunk, és nem főzünk napi szinten egy hadseregre, akkor nincs szükség hat különböző nokedliszaggatóra, elég egy, ami jól funkcionál.

Mi kell még, amivel egy kisebb háztartást kényelmesen kiszolgálunk?

Edények, lábasok, serpenyők

  • 4-6 darab edény különböző méretben (a kisebb mártásfőzőtől a nagyobb húsleveses fazékig),
  • 1 nagyobb teflonbevonatú serpenyő,
  • 1 (vagy igény szerint több) palacsintasütő,
  • és talán egy wok.

A sütőhöz egy kisebb és egy nagyobb tepsi, esetleg valamilyen sütiforma.

Étkészlet

Az általában 6 darabos tányér, pohár, és evőeszköz szett kényelmesen kiszolgál egy családot. Még ha kényszerét is érezzük, a háztartásban élők számának kettes szorzatával többre nincs igazán szükség semmiből.

Ezen felül kellhet még a tálaláshoz két nagyobb tál, jól jöhet pár müzlis edény és persze csészék, bögrék.

Egy nagy sima kés és egy recés a kenyérvágáshoz nem elfelejtendő!

Kiegészítők

Egy nagyobb vágódeszka, egy kisebb és egy nagyobb szűrő, krumplinyomó és egy négyoldalú reszelő elengedhetetlen. A fakanalakon se spóroljunk, de egy konzervnyitó is jól jöhet.

Persze hasznos lehet egy hámozó, egy fokhagymanyomó vagy más praktikus apróság is, de nélkülük is meg lehet oldani a főzést.

Robotgépek

Már lassan nincs olyan konyhai művelet, amit ne válthatnánk ki egy robotgéppel. A kérdés az, hogy megéri-e. Annyira lelkesen veszik meg sokan a kenyérsütőt, gofrisütőt, különféle aprítót, rizsfőzőt, vízforralót és más kisgépet, de csak akkor érdemes, ha az valóban használva is lesz. Az újdonság varázsa után a legtöbb készülék magányosan porosodik valamelyik zugban, mert rádöbbenünk, hogy az előszedésük, használatba helyezésük, és takarításuk több energiát emészt fel, mint amit nélkülük az adott műveletbe fektetnénk. Mindenkinek belátására van bízva, hogy minek veszi ténylegesen hasznát, amihez meg már nem nyúlt 2 éve, azt adja vagy ajándékozza el.

A konyharuha vagy épp a törlőkendő szükségletet megint csak az egyéni igények alakítják, de egy ilyen indulókészlettel már lehet mit kezdeni, a többi meg úgyis hozzájön majd az idők folyamán.