Nyakunkon a narancsszezon, érdemes kihasználni.

Azon túl, hogy a narancs finom és egészséges, a héja számos módon hasznunkra lehet. A narancshéj természetes olajokban gazdag, ami nemcsak finom illatot kölcsönöz mindennek, de tele van hasznos hatóanyagokkal is, melyeket a lakás számtalan pontján lehet hasznosítani. Mutatjuk:

Felfrissíti a hűtőt

Ha a narancshéjat megtöltjük sóval és azt betesszük a hűtőbe, megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól és a fölösleges nedvességtől.

Fényesíti a fabútorokat

A narancshéjat két hétre ecetbe áztatva, majd a folyadékot vízzel hígítva értékes természetes fényesítőt kapunk. A viaszos felületekkel azonban óvatosan bánjunk, mert az ecet megmarhatja!

Tisztítja a rozsdamentes acélt

Közvetlen a héjjal kell bedörzsölni a szennyeződést és cserébe fénylő, illatos felületet kapunk.

Segít a begyújtásnál

A benne található olaj segít begyújtani a kályhában, kandallóban. A külső felületre helyezve pedig finom illattal árasztja el a helyiséget.

Természetes rovarriasztó

Az ablakok, ajtók köré kitett,  párkányon, kertben lévő növényeinket megvédhetjük vele a hívatlan vendégektől, ugyanis a benne található limonén mérgező a szúnyogok, legyek és más bogarak számára.

Szárazon tartja a barnacukrot

Ha a barnacukor mellé narancshéjat tűzünk, nem kell aggódni, hogy összeáll csomókba.

Szépségápolásban is jeleskedik

Ha egy egész narancsot összeturmixolunk, hajpakolásként is nagyon hasznos. Bár lemosni nem egyszerű, az olajok segítik szebbé tenni a hajat.

Finom és egészséges tea készülhet belőle

A megtisztított, kisebb darabokra tépett és néhány napig száradni hagyott narancshéjat forrázzuk le vízzel, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. Ez étkezés után fogyasztva segít megakadályozni a puffadást, a gyomorégést, a teltségérzetet és a túlzott gázképződést is.

Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a narancshéjat különböző vegyszerekkel kezelhetik és megtisztítása különösen fontos, akkor is, ha olyat vásárolunk, amin fel van tüntetve, hogy a héja is fogyasztható!