A szemét kérdése mindenhol probléma.

A szelektív gyűjtés, majd újrahasznosítás egy kicsit enyhít a probléma mértékén, ám valójában nem oldja meg.

A kommunális hulladék felhalmozódása ellen dolgozta ki Szilvássy Mihály azt a gépet, ami úgy ahogy van, tudja hasznosítani a szemetet, majd abból a fadeszkához hasonló tulajdonságokkal bíró lapokat készít.

A szerkezet hatalmas előnye, hogy a kuka tartalmát, ami egy sima háztartásból összegyűlik (konzervdobozok, műanyagok, ételmaradékok, fólia stb.) minden különösebb kezelés vagy válogatás nélkül magas hőfokon összepréseli, drazsírozza, és az apró szemcséket különleges eljárással olyan anyaggá gyúrja egybe, amelyből aztán teherbíró, a víznek, lúgnak, savnak ellenálló lapok készülnek.

Ebből az anyagból akár házat is lehet építeni, amiből egy 20 négyzetméteres mintadarabot el is készítettek.

A prototípus korábban már elkészült, ahogy a legyártott elemek tesztelése is pozitív eredményeket hoz, ám az állam és a hulladékkezelő vállalat vezetői sem kaptak a lehetőségen. Bár az elején lelkesedtek az ötletre, úgy tűnik ez a szalmaláng azóta ellobbant, hiszen a szemetünk még mindig a hulladéklerakókban landol.

A világ más részeiből intenzívebben érdeklődnek a találmány iránt. A németek már megvették volna a szabadalmat, azonban Szilvássy Mihály szerette volna Magyarországon tartani  és itt megegyezni a gyártásáról. De Kambodzsától Vietnamon át Dél-Amerikáig sok helyen látnak benne fantáziát. Nem csak a szemét eltüntetése miatt, hanem az ebből készült anyag felhasználhatósága miatt is.

A teljes automatizálás helyett szociális megfontolások alapján emberi működtetésűnek tervezte meg az ötletgazda. Így 9 embernek adna munkát 3 műszakban, a nap 24 órájában egy ilyen gép, aminek a becsült vételi ára 20-30 millió forintra rúg.

Itt egy remek feltaláló, egy remek találmány, egy megoldás egy problémára és mégsincs kiaknázva ez itthon.

Forrás: HVG