Vannak helyek a lakásban, amiket nem takarítunk minden nap, de időközönként érdemes a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelni nekik.

A porcicák bárhol képesek megélni és alattomos módon, észrevétlenül szaporodni. Hogy az otthonunk ne csak látszólag legyen tiszta, hanem ténylegesen, az alábbi helyeket se hanyagoljuk el:

Redőny, reluxa

Egy szellőztetés során könnyen nagy mennyiségű port hozhat be a légmozgás, ha elkoszolódtak az árnyékolók.

Ablakpárkányok

Szintén remek táptalajai a por és egyéb allergének megtelepedésének. Érdemes gyakran leporszívózni őket, a karcolódás elkerülése végett kefés porszívófejjel.

Fiókok

Leginkább csak belepakolunk, ezért ritkán jut eszünkbe kiszedni a fiók teljes tartalmát és úgy kitakarítani, pedig fontos lenne!

Tisztítóeszközök

Kefék, seprűk, partvisok, bizony szintén elég számkivetettek takarítási szempontból.

Matracok

A legegyszerűbb módja, hogy megszabaduljunk a poratkáktól, az a rendszeres porszívózás. Fontos, hogy a rések, zugok se maradjanak ki! Bár vannak olyan matracok, amelyeket nem javasolt kiporszívózni, a gyártó útmutatója megválaszolja ezt a kérdést.

Hangfalak

Csak úgy vonzzák a port, de idővel kikezdhetik az elektronikát is, ha hagyjuk elharapózni a koszt bennük.

Bútorszövetek

A kanapék, fotelek és egyéb kárpitozott felületek se maradjanak ki! Ráadásul – a tapasztalatok szerint – a kanapé alapos kitakarításával rengeteg kincs kerül majd elő.

Forrás: Good Housekeeping