A fagyasztó áldás, azonban nem minden ételnek tesz jót, ha jégre tesszük.

Nyersen, félkészen és készen is szoktunk ennivalót tenni a fagyasztóba, a készételek közül azonban többeket nem javasolt mirelitté tenni. A következő fogásokat semmiképp se fagyasszuk le, mert felengedés után elvesztik az ízüket, állagukat, és egyszerűen élvezhetetlenné válnak!

Rizibi, rizottó, rizses ételek

A rizs felengedés után ugyan ehető marad, de összetörik, és szinte vizes péppé válik, ami tovább fokozódik, ha zöldséggel van keverve.

Finomfőzelék és más, habarással készülő főzelékek

A kiengedett kész főzeléket talán úgy lehet a legjobban leírni, hogy atomjaira esik. A benne található nedvesség és a többi alkotóelem jól láthatóan elkülönül egymástól, a korábbi selymes állag egy darabos, pépes, borzalommá válik.

Bolognai spagetti és egyéb tésztaételek

A szósz önmagában remekül fagyasztható, kiengedés után is finom marad, viszont tésztával eltéve már más a helyzet. A főtt tészták a fagyasztóban ragacsossá válnak, összeállnak, ha nem épp jellegtelenül pépessé. Jobban járunk, ha csak a szószt jegeljük, a tésztát pedig frissen főzzük ki hozzá.

Majonézes hideg saláták

Tojás, brokkoli, kukorica vagy más majonézes saláta is gusztustalan lesz, miután szétesik a fagyás miatt. Az ízéből is rengeteget veszít, de az állaga az, ami igazán taszítóvá válik.

Sültkrumpli

Már újramelegítve sem az igazi, a fagyasztót megjárva pedig egyenesen förtelmes.

Uborkasaláta

Az uborka is elázik a jégkristályoktól, nem túl bizalomgerjesztő, salátafőzelékre emlékeztető állagot nyer a fagyasztóban.

Főtt tojás

Majonézes mártás nélkül sem jó lefagyasztani, mert szivacsossá válik, az állaga gumis lesz. Inkább szeleteljük rá egy szendvicsre még frissen a maradékot, vagy készítsünk belőle tojáskrémet.

Rakott burgonya

Adja magát, ha a tojás és a tejföl sem tűri jól a fagyasztást, akkor az azokkal készült fogás sem lesz élvezhető.