Fagyasztással jelentősen megnövelhetjük az ételek eltarthatóságát.

Ezzel a tartósítási módszerrel megőrizhetjük az élelem ízét, minőségét, tápanyagértékét, viszont elejét veszi a káros baktériumok elszaporodásának. Pár dolgot azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy valóban a kívánt eredményt érjük el:

Rendszeresen legyen a fagyasztó leolvasztva!

Mármint ne legyen vastag a jég a falán! Ez nem csak azért fontos, mert értékes centiket veszthetünk a tároló méretéből (ami a kis rekesznél vagy a hatalmas fagyasztóládánál is számít), hanem mivel a jég remek hőszigetelő, így romlik a hűtési teljesítmény és a berendezés is több energiát fog fogyasztani, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet.

A vastag jegesedéssel romlik a teljesítmény és kevesebb a hely!

Mértékkel legyen telepakolva!

Ha túl zsúfolt, nem tud a hideg levegő megfelelően cirkulálni, ez szintén megnehezíti az optimális fagyasztást.

Érdemes porciózni!

Mivel a visszafagyasztás lehetőséget adhat a baktériumok elszaporodásának, valamint az étel állagának és ízének megromlásának, így jobb, ha előre gondolkodunk. Eleve akkora adagokban pakoljunk a fagyasztóba, amit később egyből fel tudunk használni. Továbbá lehetőség szerint nyomkodjuk ki a levegőt a zacskókból (minél több levegőt fagyasztunk le az alapanyagokkal együtt, annál jobban fog jegesedni az élelmiszer).

Ne felejtsük el a címkézést!

Valamilyen módon érdemes jelölni a fagyasztás dátumát és persze a tartalmat is. A fagyott ételt nem mindig könnyű felismerni és nem tarthatjuk el a végtelenségig még így sem. Biztonságosan a nyers húsok, zöldségek és gyümölcsök  nagyjából 1 évig, a készételek 3-4 hónapig, a sajt, a vaj vagy a kenyér fél évig, a joghurtok, tej, tejszín, fagyi 2-4 hónapig tarthatóak el. A készen vásárolt mirelit termékek szavatossági idejét a csomagolásán lehet megtalálni. Pár havonta nézzük át a fagyasztó teljes tartalmát és válogassuk át, legyen cél a minél hamarabbi felhasználás!

Mindezeket figyelembe véve sokat könnyíthet az életünkön egy kisebb vagy nagyobb fagyasztó!

Forrás: USDA