Ami a világot az egyik szempontból bezárta, a másikból kinyitotta.

A hirtelen jött szabadidő és bezártság kedvezett az otthoni kertészkedésnek, egyre többen vágnak bele a házi növénytermesztésbe. A kertek egyre ápoltabbak, a veteményekkel egyre többen törődnek, de kert híján az emeletes házak balkonjain vagy helyiségeiben is több ládás finomság terem.

Ez nevezhető a járvány pozitív hozadékának, hiszen számos előnnyel kecsegtet, ha magunknak termelünk gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényeket. Persze a virágok is szemet gyönyörködtetőek és a szobanövények is jót tesznek a levegő minőségének és a közérzetünknek, de az ehető növényekkel még a bevásárlásból is faraghatunk. Nem csupán a spórolás szól a vetemény mellett, hanem az is, hogy tudjuk mivel van kezelve az adott növény, így biztosan tudjuk, mit is eszünk. Végül, de nem mellesleg szívmelengető látni a fejlődést is. Házi komposzttal csökkenthetjük a kitermelt hulladékunkat, a kertészkedés pedig jót tesz a lelkünknek.

Az aprócska magokból, palántákból nevelt növényeknek hosszú az útja az ebédlőasztalig, de megéri a rá fordított energiát. Bár nem mindenki született kertész, bárki, bármikor kitanulhatja, ha szán rá időt és energiát, hogy akár hobbiszinten művelje a saját kertjét.

Valóban hasznos tudás lehet, ha a mindennapos vásárlás nélkül is el tudjuk látni magunkat, a befőzés, tartósítás tudománya bármikor jól jöhet, ki tudja meddig tart még és hova fajul a koronavírus okozta korlátozás. A bizonytalanság okozta szorongáson is segíthet, ha termelünk későbbre olyat, amit majd jó szívvel elfogyaszthatunk. Szóval, aki még nem tette volna, bátran vágjon bele! Vagy még inkább ültessen…

Kapcsolódó cikkünk:

Hogy jobban essen a főzés, sok-sok-dekoratív növényt a konyhába